Omscholingstrajecten met vaste baan via Strevon

Alles over het BBL traject in de elektrotechniek

Maak je klaar voor het BBL-traject

Duur van de cursus
2-4 jaar

Locatie cursus
Afhankelijk per opleiding

Introductie

Elektriciteit is niet weg te denken uit het dagelijks leven. Zonder elektriciteit geen licht, geen televisie, geen pc. Haperende verkeerslichten zorgen voor chaos op straat. Treinen die niet meer rijden vanwege een seinstoring, bruggen die niet meer open of dicht willen: het openbare leven zou stil komen te staan. Bedrijven hebben elektriciteit nodig om te kunnen produceren, ziekenhuizen beschikken over noodaggregaten voor het geval de stroom uitvalt. Als elektrotechnicus zorg je ervoor het goed en veilig aanleggen, onderhouden en beheren van al die kleine, grote en soms ingewikkelde elektrotechnische installaties.

Wat je gaat leren πŸ‘¨β€πŸ”§

In de sector elektrotechniek kun je alle kanten op, je kunt kiezen voor een BBL opleiding op niveau 2, 3 en 4. Ook als je al een paar jaar ervaring hebt in de elektrotechniek zijn er volop mogelijkheden om je verder te ontwikkelen. Als leerling monteur wil je alle kneepjes van het vak leren met de bijbehorende theorie. Tijdens je opleiding leer je stap voor stap hoe je elektronische installaties moet aanleggen, onderhouden en testen. Je leert werken met tekeningen en voorschriften en weet storingen te achterhalen. Je werkt zorgvuldig en houdt rekening met je eigen veiligheid en die van anderen. Als elektricien zijn er veel doorgroeimogelijkheden beschikbaar!

Bij welke scholen kan ik het BBL traject volgen?

βœ“ ROVC

βœ“ BDA

βœ“Β Regio College Zaandam

βœ“ ROC Amsterdam Westpoort

βœ“ MBO Rijnland

βœ“ ROC Mondriaan Den Haag

βœ“ ROC Midden-Nederland (Utrecht)

βœ“ Techniek College Rotterdam

βœ“ Nova college Beverwijk/Hoofddorp

Veelgestelde vragen over deze cursus

Waar vindt de opleiding plaats?
We kiezen een school die het dichts bij jou huis is. Dit zal ongeveer 30 minuten zijn met de auto.

Is de opleiding 1 of 2 avonden in week?

Dit ligt heel erg aan de school en per periode. Dit wordt door de school altijd goed gecommuniceerd. Over het algemeen zijn het 2 avonden, maar dit kan een keer veranderen en word dan ook gecommuniceerd door je school.

Kan ik vrijstelling krijgen voor bepaalde vakken?

Ook dit gaat weer in overleg, dit moet jij zelf met je docenten afspreken.

Wat is de leeftijd van medestudenten?

Avond school is over het algemeen met wat oudere mensen. Oudere jongeren/ volwassenen hebben vaak voorkeur voor een avond school om juist niet met jonge studenten in de klas te komen.

Kan ik de opleiding versnelt volgen?

Dat kan, wederom ligt dit er aan hoe goed je presteert en moet je dit in overleg met je docent doen.

Welke specifieke opleiding is het?

Dit ligt aan een paar factoren. Welke vooropleiding je hebt gehad, jou voorkeur en wat de mogelijkheden qua instroming zijn bij de school. Zodra jij een richting kiest: elektro of installatie, hebben we een goede start en gaan we voor je aan de slag alles uit te zoeken. Dit heeft ook weer te maken met vraag 1, we kijken namelijk welke school het dichts bij jou ligt.

Welke vakken krijg je?

Hier een opsomming van wat je kan verwachten maar wat ook kan verschillen gezien je in sommige gevallen en in overleg, vrijstelling kan krijgen van sommige vakken en omdat de inhoud kan verschillen per richting/opleiding die word gekozen:

– De meeste tijd ben je bij een BBL-opleiding bezig met de praktijk, overdag 4-5 dagen in de week (geheel na jou keuze hoeveel uur je wilt werken) bezig met de praktijk bij het bedrijf waar je gaat werken.

– Vak-theorie: leer je alles over materialen en gereedschappen die je in de praktijk gebruikt

– De opleiding is gericht op doen, dus er zijn veel praktijk- en practicumopdrachten waaraan theorie is gekoppeld

– Keuzedelen

– Rekenen

– Nederlands

– Loopbaan en Burgerschap

– Engels

Op welk niveau kan ik instromen?

Dit ligt aan je laatst behaalde diploma. Voor meer informatie hierover, zie per school.

Wie is de praktijkbegeleider, de hoofdmonteur of iemand van uit school?

Dit is vaak de hoofdmonteur die word aangewezen voor de zij-instromer of het contactpersoon van het bedrijf. Hen begeleiden de zij-instromer dagelijks.

Wie moet er de BPV gesprekken voeren met/op school?

Ook dit zal weer de hoofdmonteur of contactpersoon van het bedrijf worden.

Wanneer begin je met de opleiding?

Dit ligt per wanneer de zij-instromer kan instromen. We melden de zij-instromer z.s.m. aan voor een opleiding. Voor meer informatie zie per school.

Is de studie altijd op dezelfde avond?

Ja, maar dit kan verschillen. Het verschilt per school, per klas, per studiejaar, per periode. Dit word wel altijd aangegeven bij de studenten.

Met wie kunnen de opdrachtgevers contact leggen op school betreffende ze zij-instromer?

Dit zal de mentor van de zij-instromer zijn. Indien de opdrachtgevers contact met hen willen leggen, moeten ze de contactgegevens aan de zij-instromer vragen.

Heb je nog vragen?

Hoi! Ik ben Jurgen van Strevon.Β 

Ik help je graag verder. Als je op de knop hieronder klikt, dan beantwoord ik graag al je vragen over deze cursus via de mail.