Alles over de cursus: aanleggen kunststof, koperen en stalen leidingen

Maak je klaar voor je eerste vakinhoudelijke cursus

Duur van de cursus
5 dagen

Locatie cursus
Amsterdam of Schiedam (afhankelijk van jouw woonplaats)

Introductie

Spannend! De eerste praktijkgerichte elektrotechnische cursus van jouw omscholingstraject staat op het programma. In deze cursus maak je kennis met de grondbeginselen en handelingen van het installatietechnisch vakgebied. Hier leer je niet alleen werken met de juiste gereedschappen en materialen, maar ook hoe je eenvoudige bewerkingstechnieken kunt begrijpen en bewerkt. Het doel van deze vakcursus is tweeledig: het opdoen van ervaring binnen de installatietechniek en het vergaren van kennis om te kunnen werken aan leidingen.

Deze 5-daagse cursus vindt plaats in het trainingscentrum van onze partner Vakwijs. Onder begeleiding van ervaren instructeurs voer je verschillende praktijkopdrachten uit, die je direct kunt toepassen op je werkplek. Op deze pagina geven we je meer informatie over wat je kunt verwachten en welke waardevolle vaardigheden je zult leren.

Wat je gaat leren 👨‍🔧

Je kan na afronding van de vakmodule:

Basisbegrippen van de installatietechniek

  • Je hebt kennis van de fundamentele begrippen en handelingen binnen de installatietechniek en kan eenvoudige installatietekeningen lezen en interpreteren om installatiewerkzaamheden correct uit te voeren.

Materialen bewerken

  • Je bent in staat om diverse materialen zoals PVC, PP, PE-afvoeren, koperleidingen, dunwandig staal, en meerlagenbuizen op de juiste manier te bewerken voor verschillende toepassingen in de installatietechniek.

Toepassen van bewerkingstechnieken

Je kan verschillende bewerkingstechnieken zelfstandig uitvoeren, zoals:

  • Het afkorten en afbramen van diverse materialen.
  • Het buigen van leidingen met een buigtang.
  • Het bewerken van PVC-afvoerbuizen en waterleidingen met lijm- en manchetverbindingen.
  • Het maken van verbindingen met lasspiegel en elektro-moflas voor PE-afvoerbuizen.
  • Het maken van persverbindingen in meerlagenbuizen en dunwandig staal (bijvoorbeeld Uponor, Henco, Mapress, Megapress).
  • Het maken van knelverbindingen in koper en dunwandig staal.
  • Het zachtsolderen van koperen leidingverbindingen.

Veilig en duurzaam werken

  • Je herkent de gevaren binnen het vakgebied en weet welke veiligheidsmaatregelen nodig zijn, zoals het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM’s) en het uitvoeren van een Laatste Minuut Risico Analyse (LMRA). De zij-instromer is ook in staat om gereedschappen en machines op de juiste en veilige manier te gebruiken en materialen veilig en duurzaam toe te passen.

Veelgestelde vragen over deze cursus

Waar vindt de opleiding plaats?
Je volgt de opleiding bij Vakwijs in Amsterdam of in Schiedam, dit is afhankelijk van jouw woonplaats. Strevon zal je de specifieke locatie toewijzen, rekening houdend met jouw woonplaats.

Moet ik mijn eigen lunch meenemen?
Ja, het is nodig om je eigen lunch te verzorgen.

Krijg ik na afronding een certificaat of diploma?
Zeker, na succesvolle afloop van deze vakcursus ontvang je een praktijkcertificaat van Vakwijs B.V.

Op welk niveau wordt deze cursus aangeboden?

De cursussen worden niet gebonden aan een specifiek opleidingsniveau. Je hoeft je geen zorgen te maken dat de lesstof en examens te eenvoudig zijn. De docenten zullen ervoor zorgen dat je de lesstof goed begrijpt. Anders wordt de cursus aangepast naar jouw niveau.

 

Benieuwd naar de volgende cursus? Je vervolgt je opleidingsreis met de vakcursus: In bedrijf stellen, meten en onderhouden ketels.

Heb je nog vragen?

Hoi! Ik ben Jurgen van Strevon. 

Ik help je graag verder. Als je op de knop hieronder klikt, dan beantwoord ik graag al je vragen over deze cursus via de mail.