Van basisschoolleraar naar zonnepanelen monteur: omscholingsverhaal Daan

Alles over de cursus: F-Gassen 2 

Maak je klaar voor je laatste vakinhoudelijke cursus

Duur van de cursus
8 dagen

Locatie cursus
Amersfoort

Introductie

Spannend! De laatste praktijkgerichte installatietechnische cursus van jouw omscholingstraject staat op het programma. In deze cursus maak je kennis met de grondbeginselen en handelingen van het installatietechnische vakgebied. Tegenwoordig vervangt de warmtepomp steeds vaker de traditionele cv-ketel. Als je echter met warmtepompen, airconditioners of koelinstallaties wilt werken, is aanvullende certificering vereist. Dit geldt met name voor systemen die koudemiddelen bevatten. De F-gassen Categorie 2-cursus is de perfecte keuze voor monteurs die naast hun huidige taken ook met warmtepompen, airco’s en koelinstallaties willen werken.

 

Deze 8-daagse cursus vindt plaats in het trainingscentrum van onze partner Studium. Onder begeleiding van ervaren instructeurs voer je verschillende praktijkopdrachten uit, die je direct kunt toepassen op je werkplek. Op deze pagina geven we je meer informatie over wat je kunt verwachten en welke waardevolle vaardigheden je zult leren.

Wat je gaat leren 👨‍🔧

Wat je kan na afronding van de vakmodule:

Correct werken met koudemiddelen:

  • Je kunt een koelinstallatie of warmtepomp op de juiste manier leeghalen, vullen en vacumeren, met de focus op het voorkomen van emissies en lekkages.

Veilig monteren en solderen:

  • Je bent in staat om pijpen en leidingen te verbinden met een soldeerverbinding, rekening houdend met het doorvloeien van het soldeermateriaal, en je kunt een drukproef uitvoeren om de verbinding op lekkage te controleren.

Begrijpen van de theorie van koudetechniek:

  • Je hebt een goed begrip van de natuurkundige principes die de werking van koelmachines en warmtepompen mogelijk maken. Je kunt de basiseenheden van de koudetechniek en het kringproces uitleggen en toepassen in praktijksituaties.

Gebruik van gereedschappen en apparatuur:

  • Je kunt de benodigde gereedschappen en apparatuur veilig en effectief gebruiken bij het werken aan warmtepompen en koelmachines.

Kennis van de hoofd- en subcomponenten van koelmachines en warmtepompen:

  • Je herkent en begrijpt de functie van verschillende onderdelen van koelmachines en warmtepompen en kunt deze onderdelen op de juiste manier installeren en onderhouden.

Toepassen van wet- en regelgeving:

  • Je kunt de relevante wet- en regelgeving met betrekking tot koudemiddelen toepassen en het verschil tussen natuurlijke en synthetische koudemiddelen verklaren.

Energiezuinig werken met warmtepompen

  • Je kunt een warmtepomp energiezuinig inregelen en weet hoe je deze optimaal inzet in het kader van de energietransitie.

Klaar voor het examen ‘F-gassen categorie 2’

  • Je hebt het examen afgelegd en het diploma ‘F-gassen categorie 2’ behaald, inclusief het bijbehorende pasje.

Veelgestelde vragen over deze cursus

Waar vindt de opleiding plaats?
Je volgt de opleiding bij Studium in Amersfoort.

Moet ik mijn eigen lunch meenemen?
Ja, het is nodig om je eigen lunch te verzorgen.

Krijg ik na afronding een certificaat of diploma?
Zeker, na succesvolle afloop van deze vakcursus ontvang je een praktijkcertificaat van Studium.

Op welk niveau wordt deze cursus aangeboden?

De cursussen worden niet gebonden aan een specifiek opleidingsniveau. Je hoeft je geen zorgen te maken dat de lesstof en examens te eenvoudig zijn. De docenten zullen ervoor zorgen dat je de lesstof goed begrijpt. Anders wordt de cursus aangepast naar jouw niveau.

Heb je nog vragen?

Hoi! Ik ben Jurgen van Strevon. 

Ik help je graag verder. Als je op de knop hieronder klikt, dan beantwoord ik graag al je vragen over deze cursus via de mail.