Alles over de vaardigheden die een zij-instromer opdoet tijdens de cursus: Elektrotechniek (kleine) Utiliteit

Duur van de cursus
5 dagen

Locatie cursus
Amsterdam of Schiedam (afhankelijk van de woonplaats)

Introductie

De zij-instromer heeft al veel geleerd over het elektrotechnische vak en de basiskennis opgedaan tijdens de vakcursussen elektrotechniek woningbouw deel 1, deel 2 en Verdeelinrichting/groepenkast woning. Nu gaan we een stap verder. In deze cursus leert de zij-instromer hoe hij een complete installatie opzet, inclusief groepenkasten en motoren. Hij wordt opnieuw uitgedaagd, onder begeleiding van ervaren monteurs, waarbij hij dieper ingaat op de praktische theorie. Nieuwsgierig wat er op hem staat te wachten? Lees verder om te ontdekken wat hij gaat leren bij Vakwijs.

 

De cursus duurt 5 volledige dagen en vindt plaats in het trainingscentrum van onze partner Vakwijs. Onder begeleiding van ervaren instructeurs voeren zij verschillende praktijkopdrachten uit, die ze direct kunnen toepassen op hun werkplek. Op deze pagina geven we meer inzicht in wat zij kunnen verwachten en welke waardevolle vaardigheden zij zullen leren.

Wat de zij-instromer gaat leren 👨‍🔧

Wat kan de zij-instromer na afronding van de vakmodule:

Lezen en opstellen van tekeningen:

  • De zij-instromer kan installatietekeningen, stroomkring-, bedradings-, en installatieschema’s lezen en begrijpen. Daarnaast kan de zij-instromer basisschakelingen (zoals enkelpolige, dubbelpolige, serie-, wissel- en kruisschakelingen) tekenen en de meest gangbare symbolen herkennen volgens de norm NEN 5152. Ook is de zij-instromer bekend met het lezen van hoofd- en stuurstroomschema’s.

Aansluiten, monteren en demonteren:

  • De zij-instromer kan zelfstandig lichtinstallaties (zoals enkelpolig, dubbelpolig, wissel en kruis) en een driefase groepenkast (met hoofdschakelaar, installatieautomaten en aardlekschakelaar) opbouwen. De zij-instromer kan kabels, VD-draden, lasdozen, schakelaars en lasverbindingen correct aanleggen en aansluiten en heeft kennis van draadkleuren, draaddoorsneden en de kenmerken van elektrisch materieel (zoals IP-klassen). Ook kan de zij- instromer bestaande installaties uitbreiden en verschillende elektrische componenten (zoals schemerschakelaars, bewegingssensoren, motorbeveiligingsschakelaars, CEE-wandcontactdozen, magneetschakelaars en bedieningselementen) herkennen en toepassen. Bovendien is de zij-instromer in staat relaisschakelingen (zoals maak-, verbreek- en wisselcontacten) te begrijpen en toe te passen en de opbouw van aan-/uitschakelingen uit te voeren.

In bedrijf stellen, service en onderhoud uitvoeren:

  • De zij-instromer is in staat om elektrische installaties in bedrijf te stellen en het nodige onderhoud en service uit te voeren. Hierbij kan de zij-instromer spanning, stroom en weerstand meten met de juiste meetinstrumenten (zoals een dubbelpolige spanningstester, universeelmeter en ampèretang) en een meetrapport opstellen.

Veilig en duurzaam werken:

  • De zij-instromer herkent de gevaren van het werken met elektriciteit (zoals kortsluiting en elektrocutie) en weet welke veiligheidsmaatregelen toegepast moeten worden, zoals het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM’s). De zij-instromer kan gereedschappen veilig gebruiken en materialen op een veilige en duurzame manier toepassen.

Veelgestelde vragen over deze cursus

Waar vindt de opleiding plaats?
De opleiding wordt gegeven bij Vakwijs in Amsterdam of in Schiedam, afhankelijk van de woonplaats van de zij-instromer. Strevon zal de specifieke locatie toewijzen en rekening houden met hun woonplaats.

 

Benieuwd welke cursus hierna op het programma staat? De zij-instromer vervolgt zijn opleidingsreis met de vakcursus: MBV Theorie.

Heb je nog vragen?

Hoi! Ik ben Jurgen van Strevon. 

Ik help je graag verder. Als je op de knop hieronder klikt, dan beantwoord ik graag al je vragen over deze cursus via de mail.