Alles over de cursus: elektrotechniek woningbouw deel 2

Maak je klaar voor je tweede vakinhoudelijke cursus

Duur van de cursus
2 dagen

Locatie cursus
Amsterdam of Schiedam (afhankelijk van jouw woonplaats)

Introductie

Inmiddels heb je al enige werkervaring opgedaan bij een elektrotechnisch bedrijf. Het is tijd om meer te leren hoe je precies een kabelinstallatie maakt. Dit is de volgende stap na het opdoen van je basiskennis tijdens de vakcursus ‘woningbouw deel 1’. In deze cursus bouw je voort op jouw opgedane kennis en vaardigheden. Je wordt opnieuw uitgedaagd om de theorie te combineren met praktijkoefeningen bij Vakwijs. Onder begeleiding van een ervaren monteur zul je tijdens deze 2-daagse cursus dieper ingaan op dit vakgebied. Benieuwd hoe de cursus er precies uitziet? Je ontdekt het op deze pagina!

Wat je gaat leren 👨‍🔧

In deze cursus staan vier belangrijke leeruitkomsten centraal: verdiepen in het lezen van tekeningen, aansluiten, monteren en demonteren van elektrotechnische installaties, meten en veilig leren werken. Concreet leer je:

Tekening lezen en begrijpen:

  • Je bent in staat om verschillende soorten elektrotechnische tekeningen te lezen en te interpreteren, zoals stroomkring-, bedradings-, en installatieschema’s. Ook kan je zelfstandig twee van de vijf basisschakelingen, waaronder enkelpolige en wisselschakelingen, correct tekenen.

Elektrische componenten monteren en demonteren:

  • Je kan zelfstandig een opbouwkabelinstallatie voor enkelpolige en wisselschakelingen aansluiten, monteren en demonteren. Je weet hoe kabels aangesloten moeten worden, lasdozen aangelegd moeten worden, schakelaars, wandcontactdozen (WCD’s), en combinatieschakelaars geïnstalleerd moeten worden, en lasverbindingen gemaakt moeten worden. Bovendien kan je de juiste draadkleuren en draaddoorsneden selecteren en toepassen op basis van de kenmerken van elektrisch materieel (IP-klassen).

Metingen uitvoeren:

  • Je kan nauwkeurige metingen van spanning, stroom, en weerstand uitvoeren met behulp van een dubbelpolige spanningstester (duspol), universeelmeter, en ampèretang. Daarnaast ben je in staat om weerstanden te meten volgens de Wet van Ohm.

Veilig werken met elektriciteit:

  • Je herkent de potentiële gevaren van het werken met elektriciteit, zoals kortsluiting en elektrocutie, en kan de juiste veiligheidsmaatregelen toepassen om zichzelf en anderen te beschermen. Je bent in staat om verschillende gereedschappen veilig en effectief te gebruiken in een elektrotechnische omgeving.

 

Na afloop van deze cursus in combinatie met ‘woningbouw deel 1’ weet jij precies hoe je elektrotechnische installaties aansluit in verschillende woningen.

Veelgestelde vragen over deze cursus

Waar vindt de opleiding plaats?
Je volgt de opleiding bij Vakwijs in Amsterdam of in Schiedam, dit is afhankelijk van jouw woonplaats. Strevon zal je de specifieke locatie toewijzen, rekening houdend met jouw woonplaats.

Moet ik mijn eigen lunch meenemen?
Ja, het is nodig om je eigen lunch te verzorgen.

Krijg ik na afronding een certificaat of diploma?
Zeker, na succesvolle afloop van deze vakcursus ontvang je een praktijkcertificaat van Vakwijs B.V.

Op welk niveau wordt deze cursus aangeboden?
De cursussen worden niet gebonden aan een specifiek opleidingsniveau. Je hoeft je geen zorgen te maken dat de lesstof en examens te eenvoudig zijn. De docenten zullen ervoor zorgen dat je de lesstof goed begrijpt. Anders wordt de cursus aangepast naar jouw niveau.

 

Benieuwd naar de volgende cursus? Je vervolgt je opleidingsreis met de vakcursus: Elektrotechniek (kleine) Utiliteit.

Heb je nog vragen?

Hoi! Ik ben Jurgen van Strevon. 

Ik help je graag verder. Als je op de knop hieronder klikt, dan beantwoord ik graag al je vragen over deze cursus via de mail.