Omscholing Elektrotechniek Strevon ROVC

Elektrotechniek deeltijdopleiding: studeren naast je werk

Via Strevon.nl

Elektrotechniek deeltijd

Heb je op dit moment een baan, maar zou je graag nog studeren? Heb je interesse in de elektrotechniek en zou jij je graag omscholen? Er zijn allerlei manieren waarop je kunt blijven werken en tegelijkertijd met je neus de boeken in kunt. Een elektrotechniek deeltijdopleiding biedt vaak uitkomst.


Hoe zit het precies met een opleiding in deeltijd?

Is een deeltijdopleiding hetzelfde als een duale opleiding?

Hoelang duurt de opleiding, welke niveaus zijn er en wat zijn de toelatingseisen? 


En hoe werkt het eigenlijk met studiefinanciering en salaris? Alle antwoorden op deze vragen en meer vind je hieronder. 

Wat is elektrotechniek in deeltijd? 

Wanneer je kiest voor een elektrotechniek opleiding in deeltijd, dan ben je niet de hele week bezig met colleges, zelfstudie en stage. Een deeltijdopleiding is er namelijk op gericht dat je een betaalde baan kunt combineren met parttime studeren


Vaak is het programma zo ingedeeld dat je bij een elektrotechniek deeltijdopleiding twee dagdelen per week bezig bent met school. Bijvoorbeeld maandag eind van de middag tot een uur of 21:00. De rest van de week ben je aan het werk. Bij voorkeur is dit een baan in hetzelfde vakgebied, maar dit hoeft niet het geval te zijn.

50%
Meer informatie aanvragen
Ontvang meer informatie over deeltijd elektrotechniek opleidingen.
Ik wil meer informatie!
2 Zonnepanelen Monteurs Strevon Groenpand Monteurs

Hoelang duurt elektrotechniek opleiding deeltijd?

Tijdens een deeltijdopleiding elektrotechniek doe je net iets meer in minder tijd. Vaak duurt een elektrotechniek opleiding deeltijd vier jaar, maar er zijn ook studies waar je korter over doet. 


Soms is er ook maatwerk mogelijk zodat je de opleiding in een korter of langer tijdsbestek kunt afronden. Hierin speelt ervaring ook een belangrijke rol. Het kan zijn dat je vrijstelling kunt krijgen voor bepaalde opleidingsonderdelen als je kunt aantonen al over de juiste ervaring te beschikken.

Verschil tussen een duale en deeltijdopleiding

Elektrotechniek opleidingen zijn er in allerlei soorten en maten. Je kunt voltijd, deeltijd en duaal studeren. Voltijd betekent simpelweg dat je fulltime studeert en misschien wat tijd over houdt voor een bijbaan. Maar wat is precies het verschil tussen elektrotechniek deeltijd en elektrotechniek duaal?


Elektrotechniek deeltijd vs. elektrotechniek duaal

Daarvoor moeten we even terug naar de baan die je naast je studie hebt. Bij een deeltijdopleiding is het niet verplicht om je werk te laten aansluiten op je studie. Bij een duale opleiding worden werken en studeren juist gecombineerd en vult het elkaar aan. Zonder passend werk kun je geen duale opleiding volgen.

Monteur Elektrotechniek Elektra Meterkast Strevon Hoogendoorn

Niveaus deeltijd elektrotechniek opleiding

Een opleiding in de elektrotechniek kun je op verschillende niveaus volgen. Op het mbo kun je kiezen uit een mbo-niveau 2, niveau 3 en niveau 4 opleiding. Ook op het hbo kun je een elektrotechniek opleiding volgen.


Mbo-niveau 2, 3 of 4

Met een elektrotechniek mbo 2 opleiding word je opgeleid tot monteur elektrotechnische installaties of systemen. Je draagt zorg voor goed werkende systemen en lost storingen op. Met een mbo-niveau 3 opleiding kun je aan de slag als eerste monteur in een bepaalde specialisatie. En met de uitgebreide mbo-niveau 4 opleiding wordt je niet alleen klaargestoomd tot allround monteur, maar kun je ook zelfstandig klussen uitvoeren.


Hbo-opleiding

Een hbo opleiding bereidt je voor op een uitvoerende of leidinggevende functie als elektrotechnisch ingenieur. Je kunt er nog alle kanten mee op.

Deeltijd elektrotechniek toelatingseisen

Ben je ondertussen benieuwd geworden naar de toelatingseisen? Bekijk dan hieronder de eisen per opleiding:


Elektrotechniek mbo-niveau 2:

  - Overgangsbewijs van havo of vwo leerjaar 3 naar leerjaar 4

  - Vmbo-diploma

  - Entreebewijs mbo


  Elektrotechniek mbo-niveau 3 of niveau 4:

  - Overgangsbewijs van havo of vwo leerjaar 3 naar leerjaar 4

  - Vmbo-diploma 

  - Mbo-diploma niveau 2 of 3


  Elektrotechniek hbo:

  - Havo- of vwo-diploma hebben met het juiste profiel

  - Mbo-diploma niveau 4


Voor specifieke opleidingen kunnen aparte toelatingseisen gelden. Heb je niet de juiste opleiding maar wel interesse in de techniek?

Bij Strevon kun je altijd starten met salaris, baangarantie en een opleiding door de beste professionals in het vak.

50%
Meer informatie aanvragen
Ontvang meer informatie over deeltijd elektrotechniek opleidingen.
Ja, ik wil meer informatie!
2 Zonnepanelen Monteurs Strevon Groenpand Monteurs
Quinten omscholing Elektrotechniek - Strevon

Salaris na opleiding elektrotechniek

Heb jij jouw deeltijd elektrotechniek studie afgerond? Dan kun je pas écht aan de slag in de elektrotechniek. Het mooie is dat je in ieder geval een sterke positie op de arbeidsmarkt hebt. Aan elektrotechnici is een groot tekort, dus je zult niet lang hoeven zoeken naar je eerste baan.


Het startsalaris van een elektrotechnisch monteur zit vaak tussen de €2270 en €2770 bruto per maand. Na vijf jaar is het salaris ongeveer bruto €3300 per maand opgelopen. Dit geldt voor een werkweek van 38 uur.  


De afgelopen jaren is het salaris flink aan het stijgen. Het tekort aan goede vakmensen, ook in de elektrotechniek, zorgt ervoor dat de salarissen toenemen. De verwachting is ook dat dit in de toekomst verder zal blijven stijgen. 

Studiefinanciering bij duaal of deeltijdopleiding

Tot zover zijn er dus ontzettend veel voordelen aan een deeltijdopleiding. Je krijgt hetzelfde aangeleerd als tijdens een voltijd opleiding en kunt daarnaast gewoon blijven werken. De opleiding is net iets uitdagender en vraagt soms iets meer inzet! 


Het enige nadeel aan studeren in deeltijd is dat je geen recht hebt op studiefinanciering. Er blijft tenslotte genoeg tijd over om naast je studie te werken. Bij een duale studie is dit anders. Aangezien bij een duale studie je werk moet aansluiten op je studie, kun je daarbij wel studiefinanciering aanvragen. 


Bij Strevon kun je gratis een opleiding volgen in de elektrotechniek met baangarantie en een salaris van het moment dat je start. Meer weten over onze gratis elektrotechniek opleiding? 

Wat zijn de vakken bij de opleiding elektrotechniek?

Mbo vakken elektrotechniek

Het zal je niet verbazen dat de inhoud van de opleiding afhankelijk is van het opleidingsniveau. De soorten vakken die je krijgt zijn bij iedere opleiding anders. Je krijgt op het mbo wel altijd technische vakken en algemeen vormende vakken zoals taal en rekenen. Ook krijg je vakken waarin je leert hoe je een opdracht kunt aannemen, uitwerken, inplannen en uitvoeren.


Hbo vakken elektrotechniek

Op het hbo krijg je sowieso de vakken elektrotechniek en wiskunde als basis van de opleiding. Daarnaast krijg je natuurkunde, analoge techniek, aandrijftechniek, regeltechniek en systeemkunde.

Opleidingstraject Elektrotechniek Omscholing Strevon

Cursus elektrotechniek gratis?
Het kan bij Strevon

Ben jij door al deze informatie enthousiast geworden naar een deeltijdopleiding elektrotechniek? Of misschien wel een omscholingstraject? Een cursus elektrotechniek is gratis te volgen bij Strevon. Zo heb jij geen kosten, maar wel maximaal resultaat!


Bij Strevon vinden wij dat iedereen zichzelf optimaal zou moeten kunnen ontwikkelen. Daarom bieden wij gratis omscholingstrajecten aan voor werk in de elektrotechniek. Je hebt geen ervaring nodig en verdient vanaf moment één gewoon een salaris. Wat wil je nog meer?


Heb je vragen over onze elektrotechniek omscholingstrajecten, bbl opleidingen en cursussen? Je kunt bij ons het hele jaar door starten met een traject bij jou in de buurt. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden! 

Veelgestelde vragen

Wat is elektrotechniek hbo?

Bij de opleiding hbo elektrotechniek leer je toegepast onderzoeken en integraal ontwerpen. Dit houdt in dat je aangeleerd krijgt hoe je elektrotechnische systemen en apparaten kunt ontwerpen, onderzoeken, produceren en onderhouden. Het kan zijn dat hbo Elektrotechniek onderdeel uitmaakt van de brede hbo-opleiding Engineering.


Welk niveau heb je nodig voor elektrotechniek?

Alle cursussen en opleiding worden op mbo of hbo niveau gegeven. Per opleiding kunnen specifieke toelatingseisen worden gesteld. Er zijn ook opleidingen waar je geen verplichte vooropleiding voor nodig hebt. Wel is enige technische kennis gewenst.


Wat is elektrotechniek?

Elektrotechniek is een technisch vakgebied. Onder het vakgebied elektrotechniek valt de toepassing en besturing van elektromagnetische velden en elektriciteit. Elektra is vrijwel overal om ons heen te vinden.


Welk diploma heb je nodig voor elektricien?

Als je als elektricien aan de slag wilt moet je een technische opleiding hebben gevolgd. Op het vmbo kun je al een technische kant kiezen. Daarna kun je een technische vervolgopleiding gaan doen. Bijvoorbeeld mbo elektrotechnische apparaten, mbo elektrotechniek of hbo elektrotechniek.