bbl leerling gezicht voor mijn bedrijf

Elektrotechniek opleiding deeltijd:
studeren naast je werk

Zij-instromer wordt opgeleid

Elektrotechniek opleiding deeltijd

Heb je op dit moment een baan, maar zou je graag nog studeren? Heb je interesse in de elektrotechniek en zou jij je graag omscholen? Er zijn allerlei manieren waarop je kunt blijven werken en tegelijkertijd met je neus de boeken in kunt. Een elektrotechniek deeltijdopleiding biedt vaak uitkomst.

Bij Strevon bieden wij ook een gratis elektrotechniek opleiding deeltijd aan. In een speciaal ontwikkeld omscholingstraject kan jij een carrièreswitch maken naar elektromonteur. Hierbij ga je fulltime aan de slag bij een bedrijf in de technische sector en volg je daarnaast onder werktijd een opleiding. Bij ons omscholingstraject krijg je vanaf dag 1 een goed salaris en worden je opleidingsdagen gewoon doorbetaald.

monteur gezocht voor jouw bedrijf

Gratis opleiding elektrotechniek deeltijd?
Het kan bij Strevon

Ben jij enthousiast over een deeltijdopleiding elektrotechniek? Of misschien wel een omscholingstraject? Een cursus elektrotechniek is gratis te volgen via Strevon. Zo heb jij geen kosten, maar wel maximaal resultaat!

  • Een nieuwe uitdaging, in de techniek. Waar jij je vanaf dag 1 bezig gaat houden met panden voorzien van een veilig stroomnetwerk.
  • Tijdens de gratis omscholing leer je alles over elektrotechniek en haal je de benodigde certificaten. Werken en leren tegelijk, waarbij opleidingsdagen onder werktijd vallen en worden doorbetaald.
  • Bij Strevon vinden wij dat iedereen zichzelf optimaal zou moeten kunnen ontwikkelen. Daarom bieden wij gratis omscholingstrajecten aan voor werk in de elektrotechniek. Je hebt geen ervaring nodig en verdient vanaf moment één gewoon een salaris. Wat wil je nog meer?
  • Je hebt zicht op doorgroeimogelijkheden en kunt tot je pensioen bij deze baan blijven werken.


Heb je vragen over onze elektrotechniek omscholingstrajecten, bbl opleidingen en cursussen? Vraag dan meer informatie aan via onderstaande knop!

Veelgestelde vragen over elektrotechniek opleiding deeltijd?
We beantwoorden alle vragen hier!

1. Wat is elektrotechniek opleiding deeltijd?

Wanneer je kiest voor een elektrotechniek opleiding in deeltijd, dan ben je niet de hele week bezig met colleges, zelfstudie en stage. Een deeltijdopleiding is er namelijk op gericht dat je een betaalde baan kunt combineren met parttime studeren


Vaak is het programma zo ingedeeld dat je bij een elektrotechniek deeltijdopleiding twee dagdelen per week bezig bent met school. Bijvoorbeeld maandag eind van de middag tot een uur of 21:00. De rest van de week ben je aan het werk. Bij voorkeur is dit een baan in hetzelfde vakgebied, maar dit hoeft niet het geval te zijn.

2. Hoelang duurt elektrotechniek opleiding deeltijd?

Tijdens een deeltijdopleiding elektrotechniek doe je net iets meer in minder tijd. Vaak duurt een elektrotechniek opleiding deeltijd vier jaar, maar er zijn ook studies waar je korter over doet. 


Soms is er ook maatwerk mogelijk zodat je de opleiding in een korter of langer tijdsbestek kunt afronden. Hierin speelt ervaring ook een belangrijke rol. Het kan zijn dat je vrijstelling kunt krijgen voor bepaalde opleidingsonderdelen als je kunt aantonen al over de juiste ervaring te beschikken.

3. Wat is het verschil tussen een duale en deeltijdopleiding?

Elektrotechniek opleidingen zijn er in allerlei soorten en maten. Je kunt voltijd, deeltijd en duaal studeren. Voltijd betekent simpelweg dat je fulltime studeert en misschien wat tijd over houdt voor een bijbaan. Maar wat is precies het verschil tussen elektrotechniek deeltijd en elektrotechniek duaal?


Elektrotechniek deeltijd vs. elektrotechniek duaal

Daarvoor moeten we even terug naar de baan die je naast je studie hebt. Bij een deeltijdopleiding is het niet verplicht om je werk te laten aansluiten op je studie. Bij een duale opleiding worden werken en studeren juist gecombineerd en vult het elkaar aan. Zonder passend werk kun je geen duale opleiding volgen.

4. Verschil in niveaus bij deeltijd elektrotechniek opleiding?

Een opleiding in de elektrotechniek kun je op verschillende niveaus volgen. Op het mbo kun je kiezen uit een mbo-niveau 2, niveau 3 en niveau 4 opleiding. Ook op het hbo kun je een elektrotechniek opleiding volgen.


Mbo-niveau 2, 3 of 4

Met een elektrotechniek mbo 2 opleiding word je opgeleid tot monteur elektrotechnische installaties of systemen. Je draagt zorg voor goed werkende systemen en lost storingen op. Met een mbo-niveau 3 opleiding kun je aan de slag als eerste monteur in een bepaalde specialisatie. En met de uitgebreide mbo-niveau 4 opleiding wordt je niet alleen klaargestoomd tot allround monteur, maar kun je ook zelfstandig klussen uitvoeren.


Hbo elektrotechniek deeltijd

Een hbo elektrotechniek deeltijd bereidt je voor op een uitvoerende of leidinggevende functie als elektrotechnisch ingenieur. Je kunt er nog alle kanten mee op.

5. Wat zijn de toelatingseisen elektrotechniek deeltijd?

Ben je ondertussen benieuwd geworden naar de toelatingseisen? Bekijk dan hieronder de eisen per opleiding:

Elektrotechniek mbo-niveau 2:
- Overgangsbewijs van havo of vwo leerjaar 3 naar leerjaar 4
- Vmbo-diploma
- Entreebewijs mbo

Elektrotechniek mbo-niveau 3 of niveau 4:
- Overgangsbewijs van havo of vwo leerjaar 3 naar leerjaar 4
- Vmbo-diploma 
- Mbo-diploma niveau 2 of 3


HBO elektrotechniek deeltijd: 
- Havo- of vwo-diploma hebben met het juiste profiel
- Mbo-diploma niveau 4

Voor specifieke opleidingen kunnen aparte toelatingseisen gelden. Heb je niet de juiste opleiding maar wel interesse in de techniek? Bij Strevon kun je altijd starten met salaris, baangarantie en een opleiding door de beste professionals in het vak.

6. Wat zijn de vakken bij de elektrotechniek opleiding deeltijd?

Mbo vakken elektrotechniek

Het zal je niet verbazen dat de inhoud van de opleiding afhankelijk is van het opleidingsniveau. De soorten vakken die je krijgt zijn bij iedere opleiding anders. Je krijgt op het mbo wel altijd technische vakken en algemeen vormende vakken zoals taal en rekenen. Ook krijg je vakken waarin je leert hoe je een opdracht kunt aannemen, uitwerken, inplannen en uitvoeren.

Hbo vakken elektrotechniek

Op het hbo krijg je sowieso de vakken elektrotechniek en wiskunde als basis van de opleiding. Daarnaast krijg je natuurkunde, analoge techniek, aandrijftechniek, regeltechniek en systeemkunde.

Zie jij jezelf wel werken als elektromonteur?

Lees wat onze monteurs zeggen!

"Iedereen kan een lamp aan en uit zetten. Hier leer je de werking daarachter."

'Ik vond het vroeger altijd al leuk om technische klusjes op te pakken en dit gevoel is nooit weggegaan. Alles wat ik via het omscholingstraject leer, kom ik ook tegen in mijn werk. In de afgelopen maanden heb ik een enorm snelle ontwikkeling doorgemaakt en kan ik al steeds meer taken zelfstandig uitvoeren. De persoonlijke begeleiding in de praktijk draagt echt iets bij aan mijn ontwikkeling als elektromonteur."

Omscholing Elektrotechniek Strevon ROVC

Elroy - Leerling monteur via Strevon

“Al vanaf jongs af aan vind ik het leuk om dingen te maken die kapot zijn."

Whitley had de droom om een baan in de techniek te starten maar zag er tegenop om terug naar school te gaan, omdat ze als volwassene niet met 18-jarigen in de klas wilde zitten. Het aanbod van Strevon sloot perfect aan op haar wensen: wel omscholen maar niet terug de schoolbanken in. ‘’Ik krijg de ruimte om te leren. Ik ben natuurlijk nieuw, dus ik weet nog niet veel. Gelukkig kan ik altijd vragen stellen en wordt alles goed uitgelegd’’

"Ik zie mezelf niet snel weer weggaan.’’

Whitley- Leerling monteur via Strevon

Het salaris  na elektrotechniek opleiding deeltijd?

Heb jij jouw deeltijd elektrotechniek studie afgerond? Dan kun je pas écht aan de slag in de elektrotechniek. Het mooie is dat je in ieder geval een sterke positie op de arbeidsmarkt hebt. Aan elektrotechnici is een groot tekort, dus je zult niet lang hoeven zoeken naar je eerste baan.

Het startsalaris van een elektrotechnisch monteur zit vaak tussen de €2270 en €2770 bruto per maand. Na vijf jaar is het salaris ongeveer bruto €3300 per maand opgelopen. Dit geldt voor een werkweek van 38 uur. 

De afgelopen jaren is het salaris flink aan het stijgen. Het tekort aan goede vakmensen, ook in de elektrotechniek, zorgt ervoor dat de salarissen toenemen. De verwachting is ook dat dit in de toekomst verder zal blijven stijgen. Lees hier ook alles over het CAO elektrotechniek.

Studiefinanciering bij hbo elektrotechniek deeltijd

Tot zover zijn er dus ontzettend veel voordelen aan een deeltijdopleiding. Je krijgt hetzelfde aangeleerd als tijdens een voltijd opleiding en kunt daarnaast gewoon blijven werken. De opleiding is net iets uitdagender en vraagt soms iets meer inzet! 

Het enige nadeel aan studeren in deeltijd is dat je geen recht hebt op studiefinanciering. Er blijft tenslotte genoeg tijd over om naast je studie te werken. Bij een duale studie is dit anders. Aangezien bij een duale studie je werk moet aansluiten op je studie, kun je daarbij wel studiefinanciering aanvragen. 

Bij Strevon kun je gratis een opleiding volgen in de elektrotechniek met baangarantie en een salaris van het moment dat je start. Meer weten over onze gratis elektrotechniek opleiding? 

Veelgestelde vragen:

Wat is elektrotechniek hbo?
Bij de opleiding hbo elektrotechniek leer je toegepast onderzoeken en integraal ontwerpen. Dit houdt in dat je aangeleerd krijgt hoe je elektrotechnische systemen en apparaten kunt ontwerpen, onderzoeken, produceren en onderhouden. Het kan zijn dat hbo Elektrotechniek onderdeel uitmaakt van de brede hbo-opleiding Engineering.


Welk niveau heb je nodig voor elektrotechniek?
Alle cursussen en opleiding worden op mbo of hbo niveau gegeven. Per opleiding kunnen specifieke toelatingseisen worden gesteld. Er zijn ook opleidingen waar je geen verplichte vooropleiding voor nodig hebt. Wel is enige technische kennis gewenst.


Wat is elektrotechniek?
Elektrotechniek is een technisch vakgebied. Onder het vakgebied elektrotechniek valt de toepassing en besturing van elektromagnetische velden en elektriciteit. Elektra is vrijwel overal om ons heen te vinden.


Welk diploma heb je nodig voor elektricien?
Als je als elektricien aan de slag wilt moet je een technische opleiding hebben gevolgd. Op het vmbo kun je al een technische kant kiezen. Daarna kun je een technische vervolgopleiding gaan doen. Bijvoorbeeld mbo elektrotechnische apparaten, mbo elektrotechniek of hbo elektrotechniek.