Omscholing Elektrotechniek Strevon ROVC

Installatietechniek opleiding HBO

bbl leerling gezicht voor mijn bedrijf

Werken in de techniek is afwisselend en uitdagend

Zowel in de installatietechniek als in andere technische beroepen is het werk altijd afwisselend en bieden de verschillende functies steeds nieuwe uitdagingen. Innovatie en effectiviteit gaan hand-in-hand. Je hebt vaak te maken met verschillende installaties en ook je werkzaamheden zijn elke dag weer anders. Wanneer je in de installatietechniek aan de slag gaat, is het daarom wel handig als je een beetje flexibel bent en geen bezwaar hebt tegen afwisseling. Heb jij analytisch vermogen, ben je leergierig en kun je zowel zelfstandig als in teamverband werken? Bekijk dan onze installatietechniek vacatures en maak de overstap!

Alles over dé HBO installatietechniek opleiding

Overweeg je een HBO installatietechniek opleiding te gaan volgen? Strevon heeft een MBO opleiding installatietechniek BLL maar vertelt je graag meer over de HBO variant. Beide opleidingen bereiden je voor op een mooie carrière in de installatietechniek met een uitdagende baan met veel zekerheden. Een installatietechniek opleiding HBO verschilt wel flink van de verschillende installatietechniek opleidingen MBO. Vaak wordt een installatietechniek opleiding HBO gevolgd na een opleiding op MBO-niveau. Wil jij na jouw MBO opleiding bbl nog verder specialiseren in de installatietechniek en leren hoe bepaalde berekeningen worden gemaakt? Strevon vertelt je meer over de verschillende beroepen die je kan uitoefenen na een HBO installatietechniek opleiding en je leest ook alles over de werkgelegenheid. Wil je liever een BLL opleiding installatietechniek volgen? Werk en leren kan met de vacatures van Strevon.

Installatietechniek HBO: de werkgelegenheid en beroepen

In de installatietechniek HBO opleiding kun je in veel verschillende beroepen aan de slag. Dit zijn overigens vaak ook andere beroepen dan wanneer je de installatietechniek MBO opleiding hebt gevolgd. Met de HBO opleiding word je bijvoorbeeld installateur, installatiemonteur of bouwinspecteur. De werkgelegenheid in de bouw is groot en zal de komende jaren zeker op niveau blijven. Op elk opleidingsniveau zijn technici nodig. Naast MBO opgeleide installatiemonteurs die het uitvoerende werk doen, zijn ook de rekenaars en voorbereiders hard nodig. Word bijvoorbeeld werktuigbouwkundige of denk mee in het energiezuiniger maken van gebouwen of installaties. 

Installatietechniek MBO als voorbereiding voor het HBO

Een installatietechniek opleiding MBO is meer gericht op de praktijk dan de HBO variant. Veel mensen volgen de HBO opleiding na de MBO opleiding. Je doet op het HBO meer theoretische kennis op en verdiept je nog meer in de installatietechniek. Wanneer je eerst een MBO opleiding installatietechniek afrondt en daarna de HBO variant met succes volbrengt maak je ongetwijfeld kennis met alle aspecten van de installatietechniek.

Verschillende niveaus MBO installatietechniek bbl

Bij een MBO installatietechniek opleiding zijn verschillende niveaus te onderscheiden. Op niveau 2 leer je met name in de praktijk, en word je assistent installatiemonteur. Er zijn enkele werkzaamheden die je zelfstandig leert uitvoeren, maar in de meeste gevallen werk je samen met een ervaren installatiemonteur. Op niveau 3 leer je meer zelfstandige werkzaamheden uitvoeren, en leer je de eerste berekeningen maken. Je wordt op niveau 3 opgeleid tot een zelfstandig werkend installatiemonteur. Niveau 4 is tot slot het hoogste niveau op het MBO, en hier krijg je de meeste theorieles. Je leert veel over berekeningen en leert hoe je een installatie moet doorgronden. Je werkt ook in je opleiding al vaker zelfstandig, en leert bepaalde verbanden leggen. 

HBO functies in installatietechniek

De installatietechniek is een breed beroep, dat veel verschillende functies kent. Bij elk opleidingsniveau horen verschillende uitdagende functies. Van leerling installatiemonteur tot werkvoorbereider, of word algemeen zelfstandig werkend installatiemonteur. Met een HBO installatietechniek opleiding word je bijvoorbeeld werktuigbouwkundige, dan houd je je bezig met het ontwerpen en verbeteren van de installaties. Een HBO installatietechniek opleiding opent de deur naar functies als technisch coördinator of installatiebeheerder. De HBO functies zijn wat meer theoretisch en vragen vaak om meer wiskundige of theoretische kennis. Zoek jij de verdieping, of wil je liever met je collega’s aan de slag in de praktijk? De installatietechniek heeft voor iedereen en op elk niveau uitdagende en leuke functies klaarstaan. Kies altijd voor de opleiding die bij je past en kom werken in de installatietechniek. 

Zie jij jezelf wel werken als installatiemonteur?

Lees wat onze monteurs zeggen!

"Strevon kwam precies op het juiste moment op mijn pad, om deze overstap te maken!"

"Sinds de start van het omscholingstraject ben ik erg gegroeid in de kennis van de installatietechniek, dit zie ik terug in de checklisten die ik nu zelf kan invullen.In het begin was dit echt abracadabra.Nu vul ik deze automatisch in met de kennis die ik heb opgedaan", vertelt Claus trots.

Claus- Leerling monteur via Strevon

“Ik vond het vroeger al leuk om mijn vader te helpen. Daardoor dacht ik direct aan een technische baan.”

Nu werkt Mandy bij BLR-Bimon. Haar werkzaamheden bestaan uit de ventilatie, luchtbehandeling, cv’s onderhouden en vervangen. Het werk is erg afwisselend: “Geen dag is hetzelfde. Laatst ben ik zelfs blijven overnachten om meerdere klussen uit te voeren. Dan kom je andere klussen tegen, zoals grotere onderhoudswerkzaamheden.”

Installatiemonteur bij BLR-Bimon via Strevon

Mandy- Leerling monteur via Strevon

De voordelen van een installatietechniek BBL opleiding

Een bbl opleiding in de installatietechniek heeft een aantal voordelen die we graag voor je op een rij zetten: 

  • leren en werken, zonder schoolbanken 

  • direct ervaring opdoen in het werkveld 

  • je werkgever vergoed veelal jouw opleiding 

  • een goed salaris 

  • meer kans op een vaste baan

Installatiemonteur bij Strevon

Installatietechniek HBO salaris 

Het installatietechniek HBO salaris ligt gemiddeld uiteraard iets hoger dan voor functies waarvoor een MBO opleiding voldoende is. De verantwoordelijkheden en taken zijn passend bij een HBO functie, en daar staat een hoger salaris tegenover. Een installatiemonteur op MBO niveau verdient gemiddeld € 3000,- bruto per maand, op HBO niveau is dat gemiddeld € 3300,- bruto per maand. De salarissen zijn binnen elk opleidingsniveau altijd afhankelijk van kennis en werkervaring. Als starter ligt het salaris wat lager, maar wanneer je meer kennis en werkervaring opdoet, zijn er zeker kansen om te groeien in salaris. Lees hier alles over het gemiddelde salaris van een installatiemonteur.

Zonder voorkennis aan de slag in de installatietechniek

Wanneer je een HBO installatietechniek opleiding wil volgen, maar nog geen ervaring hebt binnen techniek en niet beschikt over de juiste vooropleiding om direct door te stromen naar HBO installatietechniek dan is een BBL installatietechniek opleiding een optie. Strevon biedt verschillende omscholingstrajecten waarbij je zonder vooropleiding of ervaring direct aan de slag kan. Veelal start je direct bij een bedrijf in de regio waar je woont Daar staan ervaren collega's klaar om je wegwijs te maken in de installatietechniek. Daarnaast kun je extra trainingen en cursussen volgen maar de basis leer je lekker in de praktijk. Op deze manier maak je kennis met het vak en kun je doorgroeien naar een HBO opleiding. Strevon biedt ook een soortgelijke opleiding in de elektrotechniek, wanneer je liever elektricien wordt. Het is nooit te laat om nog aan een uitdagende technische opleiding te beginnen! Volg jij een installatietechniek opleiding HBO na je bbl opleiding MBO?

Veelgestelde vragen:

Welke opleiding voor installatietechniek?
Voor de installatietechniek zijn er veel opleidingen in de praktijk, veelal op MBO niveau bbl. Met het omscholingstraject van Strevon leer je zelfs volledig in de praktijk. Met een vacature via Strevon ben je verzekerd van de juiste begeleiding, opleidingen en cursussen. 


Wat is gebouwgebonden installatietechniek?
Gebouwgebonden installatietechniek betreft alle installaties in een gebouw, die het gebouw geschikt maken om in te werken, wonen of leven. Deze installaties maken het gebouw functioneel, en jij als installatiemonteur zorgt voor de veilige en energiezuinige toepassing van die installaties.


Wat doe je als installatiemonteur?
Je hebt als installatiemonteur te maken met verschillende installaties, en verschillende werkzaamheden aan deze installaties. Je vervangt, repareert, onderhoudt en controleert al deze installaties. Soms werk je met je collega’s samen aan een grote installatie, soms ben je in je eentje op pad voor een storingsdienst. Variatie genoeg!