technisch personeel werven met een detacheringsbureau

Wat zijn de mogelijkheden binnen installatietechniek?

Een installatiemonteur is in zijn dagelijkse werkzaamheden bezig met het vervangen, repareren, onderhouden en controleren van verschillende soorten installaties. Hierbij kan je denken aan de installaties voor gas, water en centrale verwarming. Maar ook met airco’s en verschillende soorten ventilatiesystemen. Zó kan een installateur een woning of bedrijfspand voorzien van verwarming door het plaatsen van CV ketels en radiatoren. Maar ook het leidingwerk wat hiervoor nodig is, legt de monteur aan. Een installateur en installatiemonteur wordt vaak met elkaar verward, maar beide functietitels houden zich bezig met dezelfde werkzaamheden. Net zoals binnen elk vakgebied heb je binnen de elektrotechniek uitvoerende functies en leidinggevende functies. Er zijn dus voldoende doorgroeimogelijkheden binnen de installatietechniek.

Verschillende functies binnen de installatietechniek

Zoals je net hebt kunnen lezen zijn er allerlei soorten functies binnen de installatietechniek. Vaak heb je ook kennis van andere vakgebieden, dit komt doordat de onderliggende specialismen vaak veel raakvlakken hebben. Om je meer over deze functies te vertellen hebben we ze hieronder uitgelegd:

Koelmonteur: een koelmonteur houdt zich bezig met het installeren, onderhouden en repareren van airconditioning installaties en koeltechnische installaties tot de eerste werkzaamheden. Een koelmonteur doet dus veel meer dan alleen het installeren van airco's! Uiteraard behoort het tot de eerste werkzaamheden. Maar ook de luchtbehandelingsinstallatie valt onder de verantwoordelijkheid van de koelmonteur. Zo ben je de ene dag een airconditioning aan het installeren bij mensen thuis, repareer je de volgende ochtend een klimaatbeheersingssysteem in een kantoorpand, om daarna een lekke airco in een winkel te repareren. 

Gas monteur: als gas monteur werk je zowel binnen als in de buitenlucht. Een gas monteur zorgt voor de montage en onderhoud van de leidingen en installaties. Daarnaast is een belangrijke taak het ondersteunen bij controle en inspecties. Al deze werkzaamheden moeten daarnaast goed in de administratie bijgehouden worden, dus een stukje administratief werk behoort ook tot het takenpakket. Veelal bestaan je werkzaamheden uit het oplossen van allerlei storingen. Hiervoor kun je op allerlei plekken terechtkomen: van midden in de drukke stad tot bij een boerderij midden in de natuur. 

CV monteur: CV is de afkorting van centrale verwarming. Eigenlijk is een cv monteur dus een verwarmingsmonteur. Als verwarmingsmonteur draag je zorg voor alle werkzaamheden die te maken hebben met verwarmingsinstallaties. Dit kan bij zowel particulieren als bedrijven zijn. De belangrijkste taken van een cv monteur zijn het installeren van de cv ketel, of het vervangen en onderhouden van een cv-ketel en andere verwarmingsinstallaties. Naast de installatie ben je ook verantwoordelijk voor de leidingen en de radiatoren. 

Warmtepomp monteur: als Warmtepomp monteur houd je je vooral bezig met warmtepompen. Je installeert de nieuwe warmtepomp bij de klant en stelt eventuele bijbehorende boilers, koppelingen, aansluitingen en regelaars in. Daarnaast geef je de klant duidelijke uitleg over de werking en het eventuele onderhoud. Je communicatieve vaardigheden moeten daarom ook goed zijn, immers is het belangrijk dat de klant goed begrijpt hoe hij het nieuwe systeem optimaal kan gebruiken. 

Riolering monteur: binnen de installatietechniek zijn er ook banen in de buitenlucht. Een voorbeeld daarvan is de riolering monteur. Als riolering monteur houd je je bezig met alles wat met een riolering te maken heeft: van het aanleggen van rioleringen tot aan het ontstoppen, het vervangen en het onderhouden ervan. Bij een riolering aanleggen gaat het zowel om binnen- als buitenrioleringen. Een riolering ontstoppen is nodig wanneer het water niet meer door de afvoer kan wegstromen. Dat is een veel voorkomend probleem bij rioleringen die sterk zijn verouderd. Vaak is het dan nodig om een riolering te vervangen of volledig te repareren. 

Loodgieter: een loodgieter is nodig bij onder meer het verhelpen van lekkages en verstoppingen, maar het werk is veel breder dan dat! Je zorgt voor het onderhoud, de aanleg en reparatie van verschillende voorzieningen, zoals onder meer riolering, verwarmingsinstallaties en waterleidingen. Een loodgieter is een installateur, en voert veel diverse werkzaamheden uit binnen de installatietechniek. De ene dag sta je bij mensen thuis en help je bij de installatie van een badkamer. De volgende dag sta je met je laarzen in de modder bij de aanleg van de riolering van een nieuwbouwwijk. 

Badkamer monteur: de badkamer monteur is het centrale aanspreekpunt bij het verbouwen van de badkamer en is van a tot z betrokken. Van het eventuele sloopwerk, tot het leggen van alle leidingen en het tegelwerk. Als badkamer monteur weet je overal wat van of werk je samen met andere vaklui om het project te realiseren. De installatie van een douchebak, een douchekraan, het monteren van een wastafel, van een bad afvoer tot de installatie van het bad. De werkzaamheden zijn minstens zo afwisselend als de plaatsen waar je komt. Linksom of rechtsom maak je een klant blij met het eindproduct!

Doorgroeimogelijkheden

Binnen de installatietechniek zijn er ook verschillende doorgroeimogelijkheden. Je kan bijvoorbeeld doorgroeien naar de functie werkvoorbereider of projectleider. Hieronder hebben we de verschillende functies uitgelegd:

Werkvoorbereider: als werkvoorbereider in de techniek maak jij de eerste vertaalslag bij een nieuwe opdracht. Een aanvraag of opdracht zet jij om in concrete werktekeningen, en je maakt een opdrachtenlijst. Je ondersteunt bij de calculatie en maakt de planning. Vervolgens bewaak je het gehele proces en stuur je bij waar nodig. Je zorgt dat de juiste personen op de juiste plek staan, zodat elke opdracht voor zowel de klant als je collega’s vlekkeloos verloopt! 

Projectleider: de projectleider installatietechniek organiseert en coördineert verschillende projecten binnen de installatietechniek. Jij bent degene die zorgt voor het optimale verloop van de werkzaamheden en bent de vraagbaak waar iedereen terecht kan wanneer iets niet duidelijk is. Je bent verantwoordelijk voor het project, zowel voor het goede verloop als voor het budget. Van begin tot eind ben jij bij alle stappen betrokken en zorg je dat iedereen weet wat hij moet doen én doet wat hij moet doen. 

Reactie plaatsen