Wat de zij-instromer gaat leren 👨🔧
Wat kan de zij-instromer na afronding van de vakmodule:
Werken met koudemiddelen:
- De zij-instromer kan koelinstallaties en warmtepompen veilig en verantwoord bedienen, met kennis van de regelgeving rondom f-gassen.
Lekkagepreventie en -detectie:
- De zij-instromer kan lekcontroles uitvoeren en het koelcircuit openen om lekkages op te sporen.
Installatie en onderhoud:
- De zij-instromer kan koelinstallaties installeren, afstellen, vacumeren, vullen en testen. Ook is hij in staat leidingen gasdicht te solderen.
Theoretische kennis:
- De zij-instromer heeft inzicht in de basisprincipes van thermodynamica en de werking van koelprocessen, en kan deze kennis toepassen.
Gebruik van tabellen en diagrammen:
- De zij-instromer kan log p/h diagrammen en verzadigingstabellen toepassen bij het werken met f-gassen.
Milieu-invloeden en regelgeving:
- De zij-instromer is op de hoogte van de wet- en regelgeving rondom f-gassen, inclusief het Kyotoprotocol en het aardopwarmingsvermogen (GWP).
Milieuvriendelijke praktijken:
- De zij-instromer weet hoe hij de uitstoot van f-gassen kan minimaliseren bij het aansluiten en loskoppelen van apparatuur.
Analyseren en rapporteren van storingen:
- De zij-instromer kan storingen in koelinstallaties analyseren en op een milieubewuste manier oplossen, inclusief het rapporteren van bevindingen.
Klaar voor het examen ‘F-gassen categorie 1’:
- De zij-instromer heeft het examen afgelegd en het diploma ‘F-gassen categorie 1’ behaald, inclusief het bijbehorende pasje. Na het behalen van dit certificaat mag hij handelingen uitvoeren aan gashoudende installaties met meer dan 3 kg koudemiddel.