Alles over de vaardigheden die een zij-instromer opdoet tijdens de cursus: Aansluiten verwarming en sanitair

Duur van de cursus
5 dagen

Locatie cursus
Amsterdam of Schiedam

Introductie

De zij-instromer kan van start met de eerste praktijkgerichte installatietechnische cursus van het omscholingstraject. Gedurende deze cursus maken zij kennis met de essentiële beginselen en handelingen binnen het installatietechnische vakgebied. Hierbij leren ze installaties aan te sluiten, te monteren en te demonteren. Ook leren ze zelfstandig verschillende materialen te bewerken.

De cursus duurt 5 volledige dagen en vindt plaats in het trainingscentrum van onze partner Vakwijs. Onder begeleiding van ervaren instructeurs voeren zij verschillende praktijkopdrachten uit, die ze direct kunnen toepassen op hun werkplek. Op deze pagina geven we meer inzicht in wat zij kunnen verwachten en welke waardevolle vaardigheden zij zullen leren.

Wat de zij-instromer gaat leren 👨‍🔧

Wat kan de zij-instromer na afronding van de vakmodule:

Basiskennis van werktuigkundige installaties:

  • De zij-instromer begrijpt de normen die van toepassing zijn op werktuigkundige installaties en kan de opbouw, functie en principewerking van eenvoudige installaties  en sanitaire toestellen herkennen, zoals gas- en verwarmingssystemen en water- en sanitairsystemen.

Tekeningen lezen en interpreteren:

  • De zij-instromer is in staat om installatietekeningen en principeschema’s te lezen en te interpreteren en kan gangbare symbolen die in deze tekeningen gebruikt worden herkennen.

Materialen bewerken:

  • De zij-instromer kan zelfstandig verschillende materialen zoals PVC, PP, PE-afvoeren, koperleidingen, dunwandig of dikwandig staal en meerlagenbuizen op de juiste manier bewerken voor diverse toepassingen.

Toepassen van bewerkingstechnieken:

De zij-instromer kan verschillende bewerkingstechnieken zelfstandig uitvoeren, zoals:

  • Het afkorten en afbramen van materialen.
  • Het buigen van leidingen met een buigtang.
  • Het draadsnijden van dikwandig staal.
  • Het maken van verbindingen met knel-, soldeer-, lijm-, fit- en persverbindingen (zoals Uponor, Mapress, Megapress).

Installaties aansluiten, monteren en demonteren

  • De zij-instromer kan specifieke onderdelen of installaties, zoals drinkwater- en gasleidingen, radiatoren, en gas- en sanitaire toestellen, op de juiste manier aanleggen en monteren. Daarnaast kan de zij-instromer verwarmingsinstallaties correct beproeven op dichtheid.

Veilig en duurzaam werken

  • De zij-instromer herkent de gevaren binnen het vakgebied en weet welke veiligheidsmaatregelen toegepast moeten worden, zoals het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM’s) en het uitvoeren van een Laatste Minuut Risico Analyse (LMRA). De zij-instromer kan gereedschappen en machines veilig gebruiken en materialen op een veilige en duurzame manier toepassen.

Veelgestelde vragen over deze cursus

Waar vindt de opleiding plaats?
De opleiding wordt gegeven bij Vakwijs in Amsterdam of in Schiedam, afhankelijk van de woonplaats van de zij-instromer. Strevon zal de specifieke locatie toewijzen met rekening houdend met hun woonplaats.

 

Benieuwd naar de volgende cursus? De zij-instromer vervolgt zijn opleidingsreis met de vakcursus: Installatietechniek Utiliteit.

Heb je nog vragen?

Hoi! Ik ben Jurgen van Strevon. 

Ik help je graag verder. Als je op de knop hieronder klikt, dan beantwoord ik graag al je vragen over deze cursus via de mail.