Alles over de Cao metaal en techniek

Een nieuwe uitdaging en jezelf ontwikkelen

Zij-instromer aan het werk

Cao metaal en techniek 2024

Het cao metaal en techniek 2024 salaris is vastgelegd in de CAO voor metaal en techniek. Wanneer jij in de sector metaal en techniek werkt, ben je automatisch aangesloten bij de cao metaal en techniek. Dit is één van de grootste cao’s van Nederland! Er zijn altijd discussies over verbeteringen in de cao, waarbij het salaris natuurlijk één van de belangrijkste punten is. Het cao metaal en techniek salaris moet dus voldoende aantrekkelijk zijn om mensen te werven voor een uitdagende leuke technische loopbaan. En natuurlijk is het salaris een van de manieren waarop een werkgever zijn waardering voor jou kan uitdrukken. Er is ontzettend veel vraag naar technische vakbekwame mensen en er staan altijd veel vacatures open. 
Meer dan 50 technische bedrijven werken met ons

Wat is het salaris in de cao metaal en techniek?

Het cao metaal en techniek salaris is afhankelijk van je functiejaren, maar ook de functiegroep waar je in zit. Die functiegroep is meestal afhankelijk van je voorgaande werkervaring, maar heeft ook te maken met de aard van de werkzaamheden die je uitvoert. Heb je meer taken en verantwoordelijkheden zul je in een hogere functiegroep worden ingedeeld.
Zonder enige ervaring start je vanaf €1756,- bruto per maand, mits je 21 jaar of ouder bent. Met minimaal 10 functiejaren en in de hoogste schaal, verdien je €4237,- bruto per maand. Binnen de techniek zijn er dus veel stappen te maken en veel doorgroeimogelijkheden.

Geen risico's bij detachering via Strevon

Update over cao metaal en techniek

De cao Metaal & Techniek loopt af op 1 april 2024. In februari starten de onderhandelingen voor de nieuwe cao van de Metaalbewerking, Installatietechniek, Carrosseriebedrijven, Isolatiebedrijven en Goud- en zilvernijverheid.  De vakbond benadrukt dat de sector aantrekkelijker moet worden gemaakt door aanzienlijke verbeteringen door te voeren. Dit omvat een verbeterde beloning en een grotere mate van zeggenschap voor werknemers over hun arbeidstijden. Hij stelt dat een serieuze sector zich moet richten op het creëren van duurzame banen, met minder nadruk op flexibele arbeidscontracten en een vast contract na een periode van 9 maanden. Bovendien pleit de vakbond voor het afschaffen van jeugdlonen. 

Salaris verhoging metaal en techniek cao 

De salarissen stijgen in de cao metaal en techniek met gemiddeld 1,4% per jaar met deze CAO. Het gemiddelde bruto jaarsalaris is in de nieuwe cao van 2023 is € 38.000,-. Per 1 september 2022 is er een loonsverhoging van 2,75% geweest, vervolgens op 1 maart 2023 weer met 3,25% en 1 januari 2024 nog eens 0,6%. In de technische sector zijn altijd veel verschillende vacatures, zoals voor de elektrotechniek, zonnepanelen of installatietechniek. De vraag naar goed technisch personeel is groot. Om die reden is het zo belangrijk dat er een goede cao is die de rechten en salarissen van het technisch personeel borgt. Het cao metaal en techniek 2024 salaris loopt af op 1 april 2024.

Veelgestelde vragen over het cao metaal en techniek salaris:

Is er al een nieuwe cao metaal en techniek?
In april 2022 hebben de vakbonden een akkoord bereikt en is er dus een nieuwe cao overeengekomen. Onder meer zijn de lonen gestegen, en is er een eenmalige compensatie betaald voor de gemiste maanden van oktober 2021 tot juli 2022. Deze richtlijnen van de cao lopen tot april 2024. 


Hoe staat het met de cao metaal en techniek?
Na stakingen, onderhandelingen en veel discussiepunten, is er een nieuwe cao overeengekomen. De oude cao liep tot 1 oktober 2021, de nieuwe is met terugwerkende kracht per 1 oktober 2021 ingegaan.


Hoe weet je in welke techniek functiegroep je zit?
De functiegroep waar je in zit is afhankelijk van onder meer ervaring en werkzaamheden. Per functie is er vaak een richtlijn van functiegroepen die bij de functie passen, maar daarbinnen is dus nog marge voor een ervaren werknemer of een minder ervaren werknemer. Op jouw loonstrook staat altijd je huidige functiegroep, en trede vermeld.