technisch personeel werven met een detacheringsbureau

Hoe ziet het werk in de elektrotechniek eruit?

Binnen de techniek zijn er verschillende onderdelen, daar is elektrotechniek er één van. Met een grote vraag naar technische vaklui zijn er veel vacatures in de elektrotechniek beschikbaar. De definitie van elektrotechniek luidt als volgt: 'een technische discipline die zich bezighoudt met de studie en de toepassing van elektriciteit en elektromagnetische velden', De werkzaamheden binnen de elektrotechniek zijn ontzettend breed. Het ligt er namelijk maar net aan waar en in welke functie je werkzaam bent. Net zoals binnen elk vakgebied heb je binnen de elektrotechniek de uitvoerende functies en de leidinggevende functies. Dit betekent dat er voor alle mensen die maar willen werken in de techniek een elektrotechniek beroep te vinden is.

Uitvoerende functies in de elektrotechniek

De uitvoerende functies worden vaak benoemd met ‘monteur’. Een elektromonteur is opgeleid om te werken in het veld van de elektrotechniek. Het is een van de functies die je kunt vervullen en wordt ook wel elektromonteur, elektroinstallateur, monteur elektronica of e-installateur genoemd. Door de benaming denk je misschien dat een elektrotechnisch monteur zich alleen bezighoudt met het monteren of aanleggen van elektriciteit, maar dit vakgebied omvat nog veel meer aspecten. Bijvoorbeeld het onderhoud van apparaten, bedrading en schakelmateriaal. Maar ook het oplossen van storingen of het testen van elektrische systemen en apparaten. Als elektromonteur zijn er verschillende banen en verschillende locaties waar je kan werken.

Monteur elektrotechniek: Programmeren, opzetten en installeren van elektronische installaties,
Engineer elektrotechniek: Ontwerpen, beheren, verbeteren en installeren van elektrotechnische installaties,
Servicetechnicus: Voornamelijk bezig met het onderhouden en repareren van machines en apparaten, vaak op locatie bij de klant. Dit kunnen periodieke onderhoudswerkzaamheden zijn of het oplossen van actuele storingen,
Hardware engineer: Maakt besturing tekeningen voor installaties en stelt de hardware voor computersystemen samen. Ook automatiseringsprojecten en montagewerkzaamheden kunnen hieronder vallen.

Verschillende soorten werkplekken

Elektromonteur Woningbouw: in de woningbouw zorg je voor het aanleggen en onderhouden van elektra in woningen. Je wordt vaak ingezet bij verbouwingsprojecten en nieuwbouw woningen. Het werk in de aanleg bestaat uit bijvoorbeeld aardedraden trekken, meterkasten installeren en het plaatsen van stopcontacten. De installaties die tijdens de bouw van een huis worden geplaatst gaan vaak lang mee maar hebben ook onderhoud nodig. Dit is ook onderdeel van het werk van een elektromonteur in de woningbouw.

Elektromonteur utiliteit: het woord ‘utiliteit’ geeft alvast de hint dat een elektromonteur utiliteitsbouw zich bezighoudt met alle bouwwerken die geen woonbestemming hebben. Dit zijn bijvoorbeeld fabrieken, scholen en ziekenhuizen. Een elektromonteur utiliteit zorgt voor het aanleggen en installeren van grote elektrotechnische installaties. In de utiliteitsbouw is alles vaak veel en groot. Er worden veel kabels gebruikt voor het aanleggen van wand- en kabelgoten. De elektromonteur verzorgt onder andere systemen zoals brandbeveiliging, krachtstroom en stuurstroom

Elektromonteur zonnepanelen: Als zonnepanelen elektromonteur verzorg je de elektrische installatie van zonnepanelen. Dit wordt ook wel zonnepanelen monteur genoemd. Je zorgt ervoor dat de panelen geplaatst worden en goed worden aangesloten. Hierbij hoort ook het uitbreiden van de meterkast, zodat de nieuwe installatie naar behoren zal werken. Ook zorg je voor een correcte bekabeling en sluit je de bekabeling aan. In deze functie moet je geen hoogtevrees hebben, want je werkt vaak op hellende daken. Maar je krijgt er dan wel een mooi uitzicht tijdens het werk voor terug!

Elektromonteur offshore: veel elektromonteurs zijn werkzaam op zee. Deze specialisatie zorgt ervoor dat men zich elektromonteur offshore mag noemen. Deze monteurs werken offshore op satellieten en productieplatformen op de Noordzee. Dit zijn eigenlijk volledige fabrieken die op zee zijn te vinden, in plaats van op het vaste land.

Theoretische functies

Binnen de elektrotechniek begin je vaak met de praktische werkzaamheden. Maar elektrotechniek beroepen zijn zo divers en afwisselend dat je binnen de branche nog alle kanten op kan. De elektrotechniek is dus ideaal als je jezelf graag wilt blijven ontwikkelen en behoefte hebt aan doorgroeimogelijkheden waardoor je steeds weer uitgedaagd wordt.

Projectleider elektrotechniek: Als Projectleider ben je verantwoordelijk voor het gehele proces: van offerte tot de oplevering van een elektrotechnische installatie.
Calculator elektrotechniek: Als Calculator maak je berekeningen van de materialen en uren die nodig zijn voor projecten. Hiermee kan een begroting voor de klant worden opgesteld.    
Werkvoorbereider elektrotechniek: Als werkvoorbereider houd je je bezig met kostencalculaties en het voorbereiden van de werkzaamheden. Ook het samenstellen van werkinstructies valt hieronder

Reactie plaatsen