technisch personeel werven met een detacheringsbureau

Zonnepanelen monteur Stefan bij BDA

Krappe arbeidsmarkt in Nederland: waar liggen jouw kansen?

Krappe arbeidsmarkt in Nederland: waar liggen jouw kansen?

Er zijn vacatures in overvloed en er is weinig personeel. Dat is goed nieuws voor werkzoekenden. Als sollicitant maak je veel kans op de baan van je dromen. Waar ligt jouw passie? Dit is hét moment voor de overstap naar een andere sector met baangarantie. 

In dit artikel vertellen we je meer over de staat van de Nederlandse arbeidsmarkt en focussen we op de techniek.

Wat is een krappe arbeidsmarkt?

Op een krappe arbeidsmarkt is er meer vraag dan aanbod. Er zijn veel banen beschikbaar, maar er zijn weinig mensen op zoek naar een baan. In Nederland hebben we nu te maken met een arbeidsmarkt waarop een groot personeelstekort heerst. Hierdoor moeten werkgevers harder zoeken naar het juiste personeel.

Waarom is de technische arbeidsmarkt krap?

De arbeidsmarkt is voor alle beroepsgroepen krap tot zeer krap. Op de technische arbeidsmarkt spelen de factoren opleiding en ervaring een grote rol. Het vinden van gecertificeerd en gemotiveerd personeel is moeilijk. 

Waarom zijn er zoveel vacatures in de techniek?

  • Bedrijven willen groeien en zien een toename in de hoeveelheid werk.

  • Er is verloop van personeel.

  • Werknemers gaan met (pre)pensioen.

Daarnaast spelen trends als een vergrijzende beroepsbevolking en weinig studenten een grote rol. 

Vergrijzing in de techniek

Het personeelsbestand vergrijst. Het aandeel 55-plussers is van 2011 tot 2021 toegenomen van 16 naar 23 procent (Bron: CBS). Deze werknemers gaan de komende jaren van hun (pre)pensioen genieten. Hierdoor is het nodig om nog meer nieuwe werknemers te vinden.

Personeelsverloop en weinig toevoer van opleidingen

Personeel groeit door naar een andere rol of stroomt uit naar een andere sector. Daarnaast zijn er nog steeds (te) weinig studenten die een technische opleiding volgen. Bij mbo-2 en mbo-3 opleidingen daalt de instroom al jaren. Bovendien maken veel mensen de opleiding niet af.

Kansrijke beroepen: waar is de arbeidsmarkt krap?

Het UWV geeft ieder jaar een overzicht van de kansrijke beroepen uit. In deze beroepsgroepen is veel vraag naar medewerkers. De techniek is in de kansrijke beroepen gids goed vertegenwoordigd.

Het kabinet noemt deze beroepen zelf structureel kansrijk. Met een baan in deze beroepsgroep zit je de komende jaren goed!

Installateurs

Heb je zin om aan de slag te gaan als installateur of monteur? Er zijn veel vacatures voor installateurs van gas, water, sanitair en verwarming. En door de verduurzaming willen steeds meer mensen een warmtepomp in huis. Voor installatie is een goede installateur nodig. Hierdoor blijven er de komende jaren veel vacatures in deze sector.

Zonnepanelen 

Misschien hoorde je er al over: er is een grote vraag naar monteurs van zonnepanelen. Dat is logisch, want steeds meer mensen willen zonnepanelen op hun dak laten leggen. Ben je niet bang voor werken op hoogte? En wil je meewerken aan een duurzame toekomst? Laat je opleiden tot zonnepanelen monteur en geniet van een grote baanzekerheid. 

Elektricien

Voor 2030 moeten veel huizen worden verduurzaamd. Hierdoor is er een grote vraag naar elektriciens. Voor de overgang naar gasloos koken is het meestal nodig om een extra groep aan te leggen. Daarvoor is een elektromonteur nodig. Als elektricien ga je natuurlijk ook buitenshuis aan de slag. Wat dacht je van het aanleggen van laadpalen langs de snelweg? Het werk is afwisselend en er is de komende jaren nog genoeg te doen. 

Gratis omscholingstraject van Strevon

Heb jij passie voor de techniek? En lijkt het je tof om in een sector te werken met veel doorgroeimogelijkheden en perspectieven? Volg het gratis omscholingstraject van Strevon met baangarantie. Wij bieden trajecten aan in de installatietechniek, elektrotechniek en zonnepanelen. 

Je gaat direct aan de slag bij een leuk bedrijf en werkt binnen een team van monteurs. Hiernaast volg je een opleiding waarin je alles leert over de techniek. Je krijgt lessen van de beste docenten en brengt alles direct in de praktijk. 

Kies jij voor een gratis opleiding in de techniek met vaste baan? Neem contact met ons op voor meer informatie.

Reactie plaatsen