technisch personeel werven met een detacheringsbureau

Zonnepanelen monteur Stefan bij BDA

Wat is het verschil tussen een mbo-opleiding en een omscholing?

Wat is een mbo-opleiding?

Een mbo-opleiding is een beroepsopleiding op middelbaar niveau, waarbij je vaardigheden en kennis opdoet voor een specifiek beroep. Mbo-opleidingen hebben over het algemeen een duur van twee tot vier jaar, afhankelijk van het niveau en de inhoud van de opleiding. Mbo-opleidingen worden aangeboden door regionale opleidingscentra (ROC's) en gespecialiseerde vakopleidingen, en er zijn honderden verschillende opleidingen beschikbaar. Na het afronden van een mbo-opleiding kun je direct aan de slag in het vakgebied waarvoor je bent opgeleid.

Wat is een omscholing? 

Bij een omscholing gaat iemand zichzelf opnieuw ontwikkelen in een ander vakgebied dan zijn huidig beroep. Dit gebeurt meestal wanneer iemand besluit om van carrière te veranderen, of wanneer zijn of haar huidige baan niet meer uitdagend is. Omscholing kan op verschillende manieren worden aangepakt, zoals door middel van cursussen, workshops of certificeringstrajecten, afhankelijk van de vereisten van het nieuwe beroep. In sommige gevallen kan een omscholingsprogramma ook worden aangeboden door een werkgever als onderdeel van een herstructureringsplan of als onderdeel van een nieuwe bedrijfsstrategie.

De verschillen tussen omscholing en een mbo-opleiding

Het belangrijkste verschil tussen een mbo-opleiding en omscholing is dat mbo-opleidingen gericht zijn op het voorbereiden van studenten op een specifieke carrière, terwijl omscholing gericht is op het aanleren van nieuwe vaardigheden en kennis die nodig zijn om over te stappen naar een ander beroep of een ander vakgebied. Een mbo-opleiding is over het algemeen breder van opzet en biedt studenten een breder scala aan vaardigheden en kennis, terwijl omscholing zich richt op het aanleren van specifieke vaardigheden die nodig zijn voor een specifiek beroep.

Het kiezen tussen een mbo-opleiding en omscholing hangt af van je persoonlijke situatie en doelen. Als je net van school af komt en klaar bent om je carrière te beginnen, kan een mbo-opleiding de juiste keuze voor jou zijn. Als je echter van carrière wilt veranderen of als je huidige baan bedreigd wordt, kan omscholing bij Strevon je de vaardigheden bieden die je nodig hebt om over te stappen naar een ander beroep of een ander vakgebied. In beide gevallen is het belangrijk om goed onderzoek te doen naar de beschikbare opties en om een weloverwogen beslissing te nemen die past bij je persoonlijke situatie en doelen.

Zie jij een omscholingstraject met baangarantie wel zitten? Ontdek dan jouw mogelijkheden en neem contact met ons op!

Reactie plaatsen