technisch personeel werven met een detacheringsbureau

Zonnepanelen monteur Stefan bij BDA

Wat is het verschil tussen een bbl-opleiding en een omscholing?

Een omscholing vanuit Strevon en een BBL-opleiding zijn beide manieren om je te laten scholen voor een andere baan of beroep, maar er zijn wel belangrijke verschillen tussen de twee.

Een omscholingstraject van Strevon is bedoeld voor mensen die al enige werkervaring hebben en die willen overstappen naar een ander beroep. Het doel is om kennis en vaardigheden op te doen die passen bij een nieuwe beroep, zodat iemand in staat is om in dit nieuwe vakgebied aan de slag te gaan. 

Een BBL-opleiding is een combinatie van werken en leren, waarbij de student een overeenkomst heeft met een werkgever. Een deel van de tijd werkt de student in de praktijk en het andere deel volgt hij/zij een opleiding op mbo-niveau. Dit kan variëren van niveau 2 tot niveau 4. De BBL-opleiding is bedoeld om studenten praktijkervaring op te laten doen en ze te laten leren terwijl ze in de praktijk aan de slag zijn. Het voordeel van een BBL-opleiding is dat de student een salaris ontvangt en tegelijkertijd een diploma behaalt.

Verschillen tussen een omscholing en bbl-opleiding?

Een belangrijk verschil tussen een omscholing en een BBL-opleiding is dat omscholingstrajecten doorgaans bedoeld zijn voor mensen die al enige werkervaring hebben en willen overstappen naar een ander beroep, terwijl een BBL-opleiding is bedoeld voor studenten die nog geen werkervaring hebben. Een BBL-opleiding is een manier om direct praktijkervaring op te doen en tegelijkertijd een diploma te behalen.

Een ander verschil is de duur van de opleiding. Een omscholingstraject kan variëren van enkele maanden tot enkele jaren, afhankelijk van de benodigde kennis en vaardigheden. Een BBL-opleiding duurt doorgaans langer dan een omscholingstraject, omdat de student naast het werken ook een opleiding volgt. Een BBL-opleiding kan variëren van één tot vier jaar, afhankelijk van het niveau van de opleiding.

Financiering

Tot slot zijn er ook verschillen in de financiering. Een omscholingstraject wordt bijvoorbeeld door Strevon betaalt, terwijl de BBL-opleiding betaald wordt door de werkgever en/of door de overheid. Voor een BBL-opleiding moet de je wel zelf zorgen voor een werkgever die bereid is hem of haar op te leiden.

Conclusie

Kortom, een omscholingstraject en een BBL-opleiding zijn beide manieren om je om te scholen naar een ander beroep, maar er zijn belangrijke verschillen tussen de twee. Een omscholingstraject is bedoeld voor mensen die al enige werkervaring hebben en willen overstappen naar een ander beroep, terwijl een BBL-opleiding bedoeld is voor studenten die nog geen werkervaring hebben.

Reactie plaatsen