Samenwerking onder de loep: familiebedrijf BLR-Bimon investeert graag in zij-instromers, Strevon helpt ze te vinden.

Klant van Strevon sinds mei 2022

Gevestigd in 

Montfoort

75+ monteurs

in dienst

5 zij-instromers

geplaatst via Strevon

Actief in 

de installatietechniek
“Bij Strevon komen wél de kandidaten die je nodig hebt aan tafel”, vertelt Rianne, HR-medewerker bij BLR-Bimon. 

Dit ruim 50 jaar oude familiebedrijf in Montfoort installeert klimaatinstallaties door het hele land en onderhoudt deze ook voor haar klanten. BLR-Bimon is actief in de retail, vastgoed, zorg, horeca, onderwijs en leisure binnen de B2B. Waar het bedrijf een behoorlijk reputatie heeft opgebouwd in de afgelopen jaren bij haar klanten, zo blijven de opdrachten binnenstromen. De vakmensen om deze opdrachten uit te voeren zijn voor BLR-Bimon lastig te vinden. Ook de leerlingen en omscholers niet. Eén LinkedIn-connectie tussen BLR-Bimon en Strevon stond aan de voet van gezamenlijk succes om dit probleem te tackelen.

Vóór de samenwerking met Strevon: via-via komen er mensen binnen

Een HR functie bij BLR-Bimon is volgens Rianne nog wel eens een uitdaging. “Collega’s zijn verdeeld over het hele land. Dat betekent buiten de lijntjes denken en flexibel zijn. Denk aan contact onderhouden met collega’s of een belletje plegen met de manager om hem te helpen met een vraagstuk. Alledaagse gesprekken, moeilijke gesprekken, alles komt voorbij. Komt het aan op het zoeken van nieuw talent, dan is de vijver aardig leeggevist. Dan moeten we zoeken naar andere middelen. Daar moet je veel tijd voor vrijmaken.”

Vóór de samenwerking met Strevon, maakte BLR-Bimon vooral gebruik van haar uitgebreide netwerk. Directe sollicitaties bleven vaak uit, maar vakmensen kennen vakmensen. Dat betekent dat de eigen medewerkers met een mooie bonusregeling zelf hun toekomstige collega’s aandroegen. De website, social media en uitzendbureaus zorgden verder voor de naamsbekendheid. 

Roeien met de riemen die je hebt

Een ‘via-via’ constructie levert helaas bij lange na niet genoeg mensen op die BLR-Bimon nodig heeft. “Mensen komen bij ons via bureaus waar wij in het verleden mee hebben samengewerkt. Maar het zijn diezelfde bureaus die onze behoefte niet goed begrijpen. Zij presenteren aan ons dan bijvoorbeeld ‘technische’ mensen die in de praktijk helemaal niet technisch blijken te zijn. Het kost veel moeite en gaat erg stroef. Dan ga je kijken naar andere knoppen waaraan je kunt draaien.”


Voor BLR-Bimon hoeft iemand niet veel ervaring te hebben om te worden aangenomen als leerling. Ook de beste monteurs zijn ooit begonnen als stagiair. Dat geeft de wil en ervaring van het bedrijf maar aan om mensen met weinig vakkennis het vak meester te maken. 

"Eigenlijk neem ik weinig mensen met ervaring aan, want die zijn haast niet te vinden in deze arbeidsmarkt. Ons succes valt dan ook samen met de mensen die wij zelf opleiden. We geloven daarin, en in de manier hoe wij werken.”

Rianne - HR-medewerker bij BLR-Bimon

Maar niet alleen ervaren mensen zijn lastig te vinden, ook de leerlingen lijken bijna verdwenen op de arbeidsmarkt. BLR-Bimon roeit met de riemen die ze heeft. Een ervaren planner schuift met diensten naar waar de prioriteiten liggen. Hoe BLR-Bimon dit probleem heeft getackeld? Goede mensen vinden doe je samen.

Zij-instromers zijn de oplossing

Strevon werft en leidt de zij-instromers op die bij BLR-Bimon verder worden opgeleid tot vakmensen. Dat zij-instromers de oplossing zijn voor krapte op de arbeidsmarkt, is voor BLR-Bimon niet nieuw. Rianne is er enthousiast over. “Ze zijn gemotiveerd, leergierig en zitten vol ideeën. Ze zijn bovendien op een leeftijd dat je écht iets van je leven wil maken. Ze staan er bewust voor open om ze als het ware te ‘kneden’, daar waar meer ervaren mensen liever werken zoals ze het al jaren gedaan hebben.”


Op de afdeling Onderhoud werken de meeste zij-instromers van Strevon. Beveiligers, timmermannen en zorgmedewerkers lieten zich omscholen en gaven de zekerheid van een andere baan op om bij BLR-Bimon te mogen werken. Zij onderhouden de installaties in winkelpanden, kantoorgebouwen, scholen en vastgoed, altijd onder begeleiding van ervaren monteurs waar nodig.

De begeleiding van een zij-instromer is behoorlijk intensief. De begeleidende monteurs krijgen dus niet meteen willekeurig een zij-instromer toegewezen door de HR-afdeling, maar doen dit in overleg. Er vindt vooraf een keuzeproces plaats waarin de motivatie en het profiel van de zij-instromer wordt gematched met dat van BLR-Bimon. De monteur die de kandidaat gaat opleiden heeft inspraak voordat de knoop wordt doorgehakt een kandidaat het begeleidingstraject te bieden. Hij of zij is een belangrijke schakel in het carrièrepad van de zij-instromer. 

“Ervaring en veel vakkennis heb je als zij-instromer niet nodig,” oppert Rianne. “Dat krijg je snel genoeg. Als je je goed inzet, altijd je afspraken nakomt en duidelijk communiceert, dan is de basis op orde. De rest kun je leren. Bij Strevon komen wél zulke gemotiveerde kandidaten om tafel.”

“Strevon voelt als een soort verlenging. Het is goed en doelmatig. Daar houd ik van.” 

Rianne -  HR-medewerker bij BLR-Bimon

Waar BLR Bimon eerder nog sceptisch was over dat Strevon de juiste mensen zou vinden, is deze gezonde twijfel omgeslagen naar vertrouwen. “Er zijn veel partijen die roepen: ‘wij vinden de mensen die je nodig hebt.’ Dus eerst zien, dan geloven. Maar al snel werd de belofte nagekomen en dat geeft vertrouwen. Zij-instromers zijn een goede doelgroep en Strevon komt ze tegen. Dus laat de verdere samenwerking maar komen!”

En hoe vervult jouw bedrijf zijn vacatures?

In de tijd dat je wacht, wordt de arbeidsmarkt er niet minder krap op. Vacatures die niet worden vervuld is uiteindelijk omzet die niet kan worden geboekt. Zij-instromers helpen ook jouw bedrijf weer vooruit. Benieuwd naar wat een zij-instromer voor jouw organisatie kan betekenen?


Neem vrijblijvend contact op met Strevon en ontdek de mogelijkheden!
50%
Laten we bespreken wat zij-instromers voor jouw bedrijf kunnen betekenen!
Vraag meer informatie aan  ➜ 
Omscholen en werken bij BLR-Bimon via Strevon