Werken en leren als elektromonteur?  

Volg een BBL opleiding elektrotechniek!

BBL opleiding elektrotechniek

Zie jij een toekomst in de techniek wel voor je? Werk je graag met je handen en ben je praktisch ingesteld? Dan is de elektrotechniek écht iets voor jou. 


Met een elektrotechniek BBL opleiding ben je het overgrote deel van je tijd aan het werk. Je ontvangt al salaris en leert het overgrote deel van de vaardigheden on the job. 


Een elektrotechniek werken en leren traject zorgt ervoor dat je na afronding beschikt over een erkent diploma Elektrotechniek BBL.

Wat kun je met een BBL elektromonteur opleiding?

Wat leer je tijdens een BBL-elektromonteur opleiding?

Tijdens een BBL-elektromonteur opleiding krijg je alle vaardigheden en kennis aangeleerd om als elektromonteur aan de slag te gaan. Je leert alles over ontwerpen, onderzoeken, onderhouden en produceren van elektrotechnische apparaten en systemen. Zo beschik je straks over een uitgebreide kennis van alle aspecten van de elektrotechniek.


Werkervaring als elektromonteur

Een BBL opleiding zorgt niet alleen voor de juiste basis om jouw carrière als elektromonteur te starten. Je beschikt na de opleiding namelijk ook over werkervaring die je tijdens je opleiding op hebt gedaan. Zo versterk je jouw positie op de arbeidsmarkt. Een elektromonteur BBL heeft een streepje voor op anderen door deze jaren ervaring.

BBL elektrotechniek: de voordelen

Het kan natuurlijk zijn dat je je afvraagt of een BBL elektrotechniek opleiding wel bij jou past. De tegenhanger van een BBL-opleiding is namelijk de Beroeps Opleidende Leerweg (BOL). 


Bij een BOL-opleiding heb je geen werkplek bij een erkend leerbedrijf en ga je vrijwel alleen maar naar school. Een werken en leren elektromonteur opleiding heeft echter flink wat voordelen. Deze zetten we graag voor je op een rij.


Voordelen:
  • Een groot voordeel van een BBL elektrotechniek opleiding is dat je vanaf het allereerste begin salaris ontvangt. Je bent dus eigenlijk bezig met elektrotechniek leren en je verdient al direct geld.
  • Daarnaast doe je bij een techniek BBL opleiding direct ervaring op in het werkveld en word je goed begeleid. 

Zie jij jezelf wel werken als elektromonteur?

Lees wat onze monteurs zeggen!

"Iedereen kan een lamp aan en uit zetten. Hier leer je de werking daarachter."

'Ik vond het vroeger altijd al leuk om technische klusjes op te pakken en dit gevoel is nooit weggegaan. Alles wat ik via het omscholingstraject leer, kom ik ook tegen in mijn werk. In de afgelopen maanden heb ik een enorm snelle ontwikkeling doorgemaakt en kan ik al steeds meer taken zelfstandig uitvoeren. De persoonlijke begeleiding in de praktijk draagt echt iets bij aan mijn ontwikkeling als elektromonteur."

Omscholing Elektrotechniek Strevon ROVC

Elroy - Leerling monteur via Strevon

“De uitweg om zonder opleiding te starten in de elektrotechniek."

"Nadat ik 15 jaar gewerkt heb in een supermarkt, was het tijd voor een nieuwe stap. Ik zocht een plek waar ik een technisch vak kon leren, maar had geen behoefte om terug naar school te gaan. Via Strevon werk ik nu bij een leuk bedrijf waar ik helemaal op mijn plek zit. Ik behaal certificaten en volg cursussen om de elektrotechniek onder de knie te krijgen.”

Werken en leren als elektromonteur via Strevon. Het verhaal van Jamal die een gratis opleidingstraject in de elektrotechniek volgt.

Jamal - Leerling monteur via Strevon

Soorten opleidingen werken leren elektrotechniek

Een elektromonteur BBL opleiding wordt dus ook wel een werken leren elektrotechniek opleiding genoemd. Er zijn verschillende soorten mbo elektrotechniek opleidingen waar je voor kunt kiezen. Binnen deze opleidingen loop je vaak ook stage, om zo het vak in praktijk te leren. 


Mbo-niveau 2

Op mbo-niveau 2 kun je een opleiding volgen van 1 tot 2 jaar. Je wordt opgeleid tot allround monteur van elektrotechnische systemen of installaties. Je zorgt voor de installatie, bedrading en testen van systemen. Ook los je storingen op en voer je onderhoudswerkzaamheden uit.


Mbo-niveau 3

Een elektromonteur opleiding BBL op mbo niveau 3 gaat net een stapje verder. Je wordt opgeleid tot eerste monteur en kiest tijdens je opleiding al een specialisatie. Na deze opleiding kun je zelfstandig aan de slag. Je installeert ingewikkelde systemen, voert reparaties uit en zorgt ervoor dat de techniek goed werkt. Deze opleiding duurt 2 tot 3 jaar.


Mbo-niveau 4

En dan is er nog een elektrotechniek opleiding BBL op mbo niveau 4. Dit is de meest uitgebreide elektrotechniek BBL opleiding. Je leert hierbij niet alleen hoe installaties of systemen zijn gebouwd en hoe je ze kunt instellen en programmeren. Maar het draait ook om het zelfstandig uitvoeren van projecten en het aansturen van anderen. 

Wat verdient een leerling elektromonteur?

Het toekomstige salaris van een elektrotechniek monteur bedraagt tussen de €2270 en €2770 bruto per maand. Gedurende de loopbaan kan dit bedrag nog oplopen tot ongeveer €4500 bruto per maand.

Hoe meer ervaring en specialisaties, hoe meer je gaat verdienen.

De omscholingstrajecten van Strevon

Spreekt een BBL-opleiding jou wel aan? Maar ga je liever niet meer het schoolsysteem in? Dan hebben wij de ideale oplossing voor jou. 


Bij Strevon bieden wij namelijk omscholingstrajecten aan die vergelijkbaar zijn met de reguliere BBL-opleidingen elektrotechniek. Bij deze trajecten ga je ook via een werken en leren combinatie aan de slag om zo het beste uit de omscholing te halen. Op deze manier kun jij je ontwikkelen tot specialist in de elektrotechniek. Wil je liever eerst kennis maken met de elektrotechniek? Dan is de basiscursus van Strevon ideaal. Deze cursus heeft een KvINL erkenning en is dus een inhoudelijk sterke en erkende cursus elektrotechniek. 


Eén van de omscholingstrajecten is het traject omscholing elektromonteur. Bij dit traject volg je naast je werkzaamheden een gratis opleidingstraject tot elektromonteur. Zo kun je jezelf heel snel opwerken tot elektromonteur en start je vliegensvlug aan je carrière. Bekijk vast de elektrotechniek vacatures, zoals elektromonteur vacatures.


Ervaring in de techniek of een technische opleiding is geen vereiste! Wij vinden het namelijk belangrijker dat je affiniteit hebt met techniek en over enthousiasme beschikt. 


Daarom sturen we op persoonlijke ontwikkeling en matchen we jou met de meest geschikte werkgever. Bij ons heb je geen opleidingskosten, krijg je direct salaris en werk je in een gezellig team. 


Heb je interesse in een werken en leren traject bij Strevon? Of heb je vragen die je graag aan ons wil stellen? 

Veelgestelde vragen:

Hoe word ik elektromonteur?

Als je elektromonteur wilt worden heb je een technische opleiding nodig. Op de middelbare school kun je hiervoor al de technische vakken kiezen. Daarna kun je een mbo- of hbo-opleiding elektrotechniek volgen, bijvoorbeeld mbo elektrotechnische installaties.


Wat verdient een BBL-leerling elektrotechniek?

Als BBL-leerling elektrotechniek heb je vanaf het begin een salaris. Het startsalaris voor een leerling monteur installatietechniek is gemiddeld €2560 per maand. Dit salaris zal oplopen zodra je meer ervaring opdoet en ook als je afgestudeerd bent.


Hoelang duurt opleiding elektricien?

Een mbo opleiding elektrotechniek duurt ongeveer 3 tot 4 jaar. Dit is de opleiding op niveau 4. Een niveau 2 of 3 opleiding duurt vaak korter. Wil je een hbo opleiding doen? Dan ben je minimaal 3 jaar bezig voordat je de bachelor elektrotechniek hebt behaald. Daarna kan je zelfstandig als elektricien een van de diverse beroepen in de elektrotechniek uitvoeren. 


Welke BBL opleidingen zijn er?

Er is veel keuze in mbo BBL opleidingen in de elektrotechniek. Hieronder vind je een aantal voorbeelden van de verschillende opleidingen:


  • Mbo-niveau 2: 

- Monteur service en onderhoud installaties en systemen

- Monteur elektrotechnische installaties

  • Mbo-niveau 3: 

- Eerste monteur service en onderhoud elektrotechniek en instrumentatie 

- Eerste monteur elektrotechnische industriële installaties en systemen

- Eerste monteur elektrotechnische installaties woning en utiliteit

  • Mbo-niveau 4:

- Technicus service en onderhoud elektrotechniek en instrumentatie

- Technicus elektrotechnische industriële installaties en systemen

- Technicus elektrotechnische installaties woning en utiliteit

- Technicus engineering elektrotechniek