Heikoop Installatiebedrijf monteur - Strevon

Installatietechniek mbo opleiding

Ga direct aan de slag in de installatietechniek

Bekijk hier de actuele interessante vacatures in de installatietechniek. In de installatietechniek kun je heel goed carrière maken en doorgroeien. Lees hier over het salaris van een installatiemonteur en de mogelijkheden om door te groeien. Lijkt dit jou wat? Strevon biedt ook andere opleidingen. Wil je wel de techniek in maar weet je niet zeker of de installatietechniek iets voor jou is? Klik op de groene knop voor meer informatie over alle opleidingen van Strevon en ga de techniek in!

MBO opleiding

Een installatietechniek mbo opleiding is er op verschillende niveaus en in verschillende vormen. Zoek jij een loodgieter opleiding mbo? Op deze pagina lees je alles over de mogelijkheden die er zijn voor een mbo opleiding installatietechniek. De installatietechniek biedt veel uitdagingen en mogelijkheden. Met een diploma op zak heb jij de uitdagende vacatures voor het uitzoeken! De werkzaamheden zijn altijd afwisselend, elke werkdag verloopt weer anders dan verwacht. Dat maakt het werk nooit saai. 

Vacature koelmonteur - Strevon

Installatietechniek niveau 3

Installatietechniek op niveau 3 is veel werken in de praktijk. Je gaat direct in de praktijk aan de slag: vier dagen in de week ga je ‘sleutelen’ en lekker in de praktijk leren over de installatietechniek. Een dag ga je naar school om te leren over de theorie achter de praktijk. Tijdens je opleiding komen allerlei facetten aan bod: de werking van de verschillende installaties, maar ook veiligheid en service staan hoog in het vaandel. Een installatietechniek opleiding duurt 12-18 maanden. Daarna kun je doorstromen naar de opleiding op niveau 4, om zo nog dieper in de installatie te duiken. Ben je klaar met leren? Dan zijn er al voldoende uitdagende banen te vinden voor jou!

Installatietechniek niveau 4

Wil jij installatietechniek op niveau 4 leren? Bijvoorbeeld als aanvulling op de opleiding op niveau 3? Duik nog dieper in de materie en kom nog meer te weten over de installatietechniek. De opleiding mbo 4 installatietechniek is de hoogste erkende mbo opleiding in dit vakgebied. Een opleiding installatietechniek duurt veelal rond de twee jaar en bestaat met name uit theorie. Dit is een BOL opleiding: de beroepsopleidende leerweg. Je kunt de opleiding volgen wanneer je een geschikte werkplek hebt om deze mee te combineren. 

Zie jij jezelf wel werken als installatiemonteur?

Lees wat onze monteurs zeggen!

"Strevon kwam precies op het juiste moment op mijn pad, om deze overstap te maken!"

"Sinds de start van het omscholingstraject ben ik erg gegroeid in de kennis van de installatietechniek, dit zie ik terug in de checklisten die ik nu zelf kan invullen.In het begin was dit echt abracadabra.Nu vul ik deze automatisch in met de kennis die ik heb opgedaan", vertelt Claus trots.

Claus- Leerling monteur via Strevon

“Ik vond het vroeger al leuk om mijn vader te helpen. Daardoor dacht ik direct aan een technische baan.”

Nu werkt Mandy bij BLR-Bimon. Haar werkzaamheden bestaan uit de ventilatie, luchtbehandeling, cv’s onderhouden en vervangen. Het werk is erg afwisselend: “Geen dag is hetzelfde. Laatst ben ik zelfs blijven overnachten om meerdere klussen uit te voeren. Dan kom je andere klussen tegen, zoals grotere onderhoudswerkzaamheden.”

Installatiemonteur bij BLR-Bimon via Strevon

Mandy- Leerling monteur via Strevon

Omscholingstraject in de installatietechniek

Ben je in een andere branche werkzaam en lonkt de installatietechniek? Zie jij het niet zitten om weer hele dagen in de schoolbanken te zitten? Heb jij affiniteit met techniek en wil je in de praktijk aan de slag? Dan zijn de omscholingstrajecten van Strevon iets voor jou. Deze omscholingstrajecten zijn vergelijkbaar met het mbo niveau, en je leert het vak in de praktijk. Je krijgt direct een vast contract bij Strevon en gaat dan aan het werk bij een bedrijf in jouw regio, met een bedrijfscultuur die bij jou past. Zo leer je het vak terwijl je het uitvoert.

Veelgestelde vragen:

Hoelang duurt een opleiding installatietechniek?
De opleiding op mbo niveau 3 duurt ongeveer 12-18 maanden, met dat diploma op zak kun je verkort niveau 4 doen. De duur van de opleiding is altijd afhankelijk van je vooropleiding en voorkennis. 


Welke mbo 4 opleidingen zijn er?
In het mbo zijn er 4 niveaus te onderscheiden: van de entreeopleiding tot de basisberoepsopleiding, de vakopleiding en tot slot de middenkaderopleiding.


Wat valt er onder installatietechniek?
Installatietechniek is een verzamelnaam voor de werkzaamheden aan verschillende installaties in de industrie en bouw. De werkzaamheden zijn vrijwel altijd het onderhoud, reparatie en installatie. Loodgieterswerkzaamheden, een cv installateur, gasinstallateur, werkvoorbereider of sanitair monteur vallen bijvoorbeeld allemaal onder de installatietechniek.