technisch personeel werven met een detacheringsbureau

Hoe ziet een opleiding naar de installatietechniek eruit?

Om aan de slag te kunnen als installatiemonteur moet je een technische opleiding hebben afgerond. Er zijn ontzettend veel manieren om een opleiding tot installatiemonteur te volgen. Dit kan op verschillende niveaus zoals bijvoorbeeld op mbo-niveau, hbo-niveau of door cursussen. Je kunt ook nog kiezen tussen voltijd, deeltijd en duaal studeren.

Installatietechniek op mbo

Een installatietechniek mbo opleiding is er op niveau 3 en niveau 4 en in verschillende vormen. Hier onder leggen we je alle mogelijkheden die er zijn op mbo-niveau uit:

Niveau 3: installatietechniek op niveau 3 is veel werken in de praktijk. Je gaat direct in de praktijk aan de slag: vier dagen in de week ga je ‘sleutelen’ en lekker in de praktijk leren over de installatietechniek. Een dag ga je naar school om te leren over de theorie achter de praktijk. Tijdens je opleiding komen allerlei facetten aan bod: de werking van de verschillende installaties, maar ook veiligheid en service staan hoog in het vaandel. Een installatietechniek opleiding duurt 12 tot 18 maanden. Daarna kun je doorstromen naar een opleiding op niveau 4, om nog dieper in de installatie te duiken. Ben je klaar met leren? Dan zijn er al voldoende uitdagende banen te vinden voor jou!

Niveau 4: wil jij installatietechniek op niveau 4 leren? Bijvoorbeeld als aanvulling op de opleiding op niveau 3? Duik nog dieper in de materie en kom nog meer te weten over de installatietechniek. De opleiding mbo 4 installatietechniek is de hoogste erkende mbo opleiding in dit vakgebied. Een opleiding installatietechniek duurt veelal rond de twee jaar en bestaat met name uit theorie. Dit is een BOL opleiding: de beroepsopleidende leerweg. Je kunt de opleiding volgen wanneer je een geschikte werkplek hebt om deze mee te combineren.

BBL installatietechniek: een beroepsbegeleidende opleiding is een manier van opleiden op het mbo waarbij leren wordt gecombineerd met werken. Vaak ga je één dag per week naar school en ben je de overige tijd aan het werk. Voor iedereen die ‘in de schoolbanken zitten’ soms wat saai vindt is dit een ideale keuze. Daarnaast zijn BBL opleidingen uitermate geschikt om een echt vak te leren. Met een installatietechniek BBL opleiding ben je het overgrote deel van je tijd aan het werk. Je ontvangt al salaris en leert het overgrote deel van de vaardigheden on the job. Tijdens een BBL-Installatietechniek opleiding krijg je alle vaardigheden en kennis aangeleerd om als installatietechniek aan de slag te gaan.

Een BBL-opleiding is in de praktijk vergelijkbaar met het omscholingstraject van Strevon. Het enige verschil is dat je de keuze hebt om na je middelbare school al een bbl-opleiding te kiezen. Het omscholingstraject van Strevon is gericht op mensen die na een aantal jaar werken in een andere sector erachter komen dat ze graag de techniek in zouden willen. Doormiddel van de omscholing kan je zonder ervaring via Strevon al starten in de techniek. Lees hier meer over het omscholingstraject naar de installatietechniek.

Installatietechniek op hbo

Met een hbo installatietechniek opleiding word je bijvoorbeeld werktuigbouwkundige, dan houd je je bezig met het ontwerpen en verbeteren van installaties. Een hbo installatietechniek opleiding opent de deur naar functies als technisch coördinator of installatiebeheerder. De functies zijn wat meer theoretisch en vragen vaak om meer wiskundige of theoretische kennis.

In de installatietechniek hbo opleiding kun je in veel verschillende beroepen aan de slag. Dit zijn overigens vaak ook andere beroepen dan wanneer je de installatietechniek mbo opleiding hebt gevolgd. Met de hbo opleiding word je bijvoorbeeld installateur, installatiemonteur of bouwinspecteur. De werkgelegenheid in de bouw is groot en zal de komende jaren zeker op niveau blijven. Op elk opleidingsniveau zijn technici nodig. Naast mbo opgeleide installatiemonteurs die het uitvoerende werk doen, zijn ook de rekenaars en voorbereiders hard nodig. Word bijvoorbeeld werktuigbouwkundige of denk mee in het energiezuiniger maken van gebouwen of installaties.

Het omscholingstraject van Strevon 

Wil je de schoolbanken niet meer in en heb je al een aantal jaar gewerkt in een andere branche? Dan is de omscholing van Strevon misschien interessant voor jou! In 1,5 jaar leer je alle technische vaardigheden tijdens trainingen en daarnaast start je vanaf dag één bij een installatiebedrijf als leerling installatiemonteur. Juist deze unieke combinatie zorgt voor een stabiel en goed inkomen, snelle ontwikkeling en vlotte stappen in je nieuwe carrière. Tijdens de praktijkervaring komen alle soorten installaties voorbij, van het vervangen, repareren, onderhouden en het controleren ervan. Heel divers dus! Voor iedereen die zich wilt specialiseren in de installatietechniek, is het omscholingstraject zeer aan te raden.

Klasien vanger
Door

Klasien vanger

op 28 Feb 2024

Toch gek. Mijn zoon wil graag werken, heeft mbo technisch commercieel gedaan. Maar kan niet een opleiding bij jullie doen. Wat mist hij dan?

Reactie plaatsen