Van chef-kok naar zonwering monteur: omscholing Francis
10 oktober 2022 

Van chef-kok naar zonwering monteur: omscholing Francis

Wanneer Francis de knoop doorhakt om een andere baan te zoeken, werkt hij al 15 jaar als kok. In de keuken begon hij onderaan de ladder en werkte zichzelf omhoog. Hij startte als lijnchef, werd vervolgens teamleider, sous-chef, diner-chef en met gepaste trots mocht hij zichzelf uiteindelijk chef-kok noemen. Tot de drukte bij het restaurant toesloeg en hij door onderbezetting weer de werkzaamheden als lijnchef moest uitvoeren. Hierdoor besluit hij om zijn carrière een andere wending te geven. Hij begint zijn zoektocht naar een nieuwe baan en komt terecht bij Strevon. Hij (her)ontdekt zijn passie: de techniek! Vandaag ontmoeten we hem op een opleidingslocatie van Vakwijs, waar hij momenteel de opleiding Bevestigingstechnieken volgt.

Ben je benieuwd naar Francis zijn verhaal en de opleiding? Je leest het hier.


Een carrièreswitch naar de techniek

Francis vertelt wat voor hem de doorslag gaf om van baan te veranderen: ‘’Ik moest als chef-kok door de drukte ook weer de werkzaamheden als lijnchef uitvoeren en dit was echt heel hard werken. Het was eigenlijk nooit mijn passie om in de keuken te werken, ik kwam er gewoon in terecht. Ik besloot daarom iets anders te willen doen.’’

Oorspronkelijk komt Francis uit Ghana, waar hij een studie bouwkunde heeft gevolgd. Toen hij via Instagram Strevon tegenkwam, was dat voor hem de trigger om weer iets in de bouw en techniek te gaan doen. “ Via Strevon lag er een mooie kans in de zonwering op mij te wachten. Daar ben ik toen voor gegaan.”’ En zo begint Francis het avontuur om zich van chef-kok te laten omscholen naar zonwering monteur.

Omscholen via Strevon: een nieuwe baan met opleiding én begeleiding

Francis is nu werkzaam bij Westend Zonwering. Wanneer we hem vragen wat hij van zijn nieuwe baan als zonwering monteur vindt, antwoordt hij enthousiast: ‘’Als ik naar mijn werk ga dan heb ik altijd zin om te werken door mijn leuke collega’s! Het grootste verschil met mijn vorige baan is dat ik deze keuze bewust heb gemaakt. Het geeft me meer rust en stabiliteit. Ik ervaar minder stress en voel me relaxed. Lekker dingen fixen en dingen monteren, daar ben ik goed in.’’ Waar Francis zich in deze functie mee bezighoudt is heel divers. Rolluiken en zonneschermen ophangen, storingen oplossen, parasols monteren: dit is slechts een greep uit het takenpakket van een zonwering monteur. Geen dag is dus hetzelfde. Naast de werkzaamheden, zijn we ook benieuwd hoe de begeleiding hem bevalt. Hij is deze baan immers begonnen zonder ervaring en dat vereist begeleiding vanuit het bedrijf. Francis vertelt: ‘’De begeleiding is fijn. Ze leren me het vak en laten het me ook zelf proberen.’’Opleiding Bevestigingstechnieken bij Vakwijs

Een baan via Strevon betekent werken en leren tegelijk. We treffen Francis vandaag bij Vakwijs, waar hij de opleiding Bevestigingstechnieken volgt. Deze opleiding is gesplitst in 1 dag cursus en 1 dag theorie en is onderdeel van het opleidingstraject dat hij volgt. Hij leert hier hoe je materialen bevestigt op diverse ondergronden. Ben je benieuwd wat een beginnend zonwering monteur nog meer leert tijdens dit onderdeel van de opleiding? Dat is onder andere:

 • Herkennen van ondergronden zoals beton, gips en metaal;
 • Meten door middel van bijvoorbeeld een analoge schuifmaat, krompasser en kruislijnlaser;
 • Markeren en aftekenen;
 • Boren. Op basis van de ondergrond selecteren en toepassen van het type en de grootte van de boor, de boortechniek en PBMs;
 • Begrippen begrijpen zoals afschuif- en trekbelasting;
 • Basisberekeningen van lasten op basis van kilogram en kilonewton;
 • Toepassing van verschillende soorten pluggen, keibouten en allerlei ankers;
 • Het verschil tussen schroeven en bouten;
 • Herkennen van diverse aandraai mogelijkheden, zoals sleufkop Torx (T) en inbus;
 • De werking van blindklinkmoeren en blindklinknagels;
 • Steunconstructies. Toepassing van Flamcorail en Eurostrut;
 • Het ongedaan maken van verbindingen.

Wellicht zijn dit termen die je (nog) niet kent, maar gelukkig zorgt het opleidingstraject van Strevon ervoor dat jij als beginnend monteur alles leert wat je moet weten. Bij zonwering gaat het om ’t ophangen van gewicht en na deze cursus weet je precies hoe je dat doet. Je ontvangt een praktijkcertificaat van Vakwijs B.V. en met trots ontvangt Francis deze na vandaag ook. Wat hij direct in zijn werk gaat toepassen? ‘’Ik kan er nu voor zorgen dat iets stabieler en steviger hangt. Ik heb geleerd hoe ik verschillende materialen kan aanbrengen en welke pluggen ik moet gebruiken voor gipspanelen. Dit kan ik nu allemaal toepassen’’ antwoordt Francis. Hij vertelt ons dat hij het een leuke opleiding vond en veel heeft kunnen leren. Tot slot zegt hij: ‘’Bij Westend zie ik deze dingen dus ik heb er echt wat aan in de praktijk.’’ En dat is precies waar het opleidingstraject voor bedoeld is. Door de combinatie van werken en leren word je in een korte tijd klaargestoomd voor het vak. Naast deze cursus zal Francis ook nog producttrainingen volgen en een hoogwerker certificaat én een BE rijbewijs halen.

Vakwijs in Amsterdam - omscholen tot zonwering monteur

Wil jij je ook laten omscholen via Strevon?

Helaas bieden we geen omscholingstrajecten meer aan naar de zonwering techniek, maar er staan veel mooie baankansen op jou te wachten in de installatie-, elektro- en zonnepanelen techniek. Deze zeer uitdagende branches bieden ruim voldoende doorgroeimogelijkheden en kansen om jezelf te ontwikkelen. Bekijk hier alle trajecten!

Over de schrijver
Opleidingsadviseur Isabelle van Strevon

Nieuwsgierig geworden?

Hoi! Ik ben Isabelle van Strevon. 

Ik help je graag verder. Als je op de knop hieronder klikt, dan stuur ik je meer informatie over het omscholingstraject tot installatiemonteur, en plannen we een vrijblijvend adviesgesprek in. Ook sta ik je graag te woord als je nog twijfelt.
Spreken we elkaar snel?