Van havenmedewerker naar techniek: het verhaal van Oliver
05 juli 2023 

Van havenmedewerker naar techniek: het verhaal van Oliver

Op zijn vijftiende begon hij zijn carrière als afwasser in de horeca. Vanwege de lange dagen besloot hij een driejarige mbo-opleiding te volgen, zodat hij in de haven van Rotterdam kon werken. Hij haalde daar de containers leeg, eerst die met specerijen en later werkte hij ook met fruitsappen. Afgelopen zomer combineerde hij dit werk zelfs met een horecabaan in een strandtent in Scheveningen. Toch was hij op zoek naar een beroep met stabiele werktijden. Hij koos voor een omscholing met een vaste baan in de techniek via Strevon. We gingen langs bij Oliver en vroegen hoe zijn carrièreswitch naar de techniek heeft uitgepakt. Benieuwd naar zijn verhaal? Lees verder om erachter te komen!

Al sinds jongs af aan interesse voor de techniek

Hoewel Oliver al sinds de middelbare school interesse heeft in techniek, met name in elektriciteit, had hij nooit gedacht dat hij in de technische sector zou werken. Pas op zijn 22e besloot hij iets met zijn interesse te doen. Eind 2022 ging hij op internet op zoek naar mogelijkheden en zo kwam hij terecht bij Strevon. Oliver vertelt: "Ik had op de website verhalen gelezen van andere monteurs die me erg aanspraken. Daarna heb ik direct contact opgenomen om een omscholingstraject te volgen." Hij vertelt ons ook dat hij de snelle reacties van Strevon, de coaching tijdens de omscholing en de snelheid waarmee hij kon beginnen bij Compass (locatie Haastrecht) erg fijn vond.


Werken bij Compass

Oliver is via Strevon inmiddels gestart bij Compass, o.a gespecialiseerd in technische installaties, in Haastrecht, waar hij onder begeleiding van verschillende monteurs de kneepjes van het vak leert. "Het werk vind ik erg leuk en de sfeer in het team is gezellig. Het is fijn om van verschillende ervaren monteurs te leren, omdat iedereen zijn eigen unieke werkwijze heeft", licht Oliver toe. Hij heeft samen met een ervaren monteur gewerkt aan een nieuwbouw klus van 5 huizen. "Vooral het afmonteren, dus eigenlijk het mooi maken, vind ik het leukst om te doen. Je ziet dan direct het resultaat." Hoewel Oliver zonder enige ervaring begonnen is en hij nog geen zelfstandige werkzaamheden uitvoert, heeft hij al veel inzicht in hoe hij te werk moet gaan. "De werkzaamheden die ik uitvoer worden vaak gecontroleerd. Dat vind ik fijn, zo weet ik of ik mijn werk goed heb gedaan", vertelt Oliver.

"De werktijden en de verschillende locaties zijn het grootste verschil. Elke maand kom ik wel op een nieuwe plek", zegt Oliver. Oliver vertelt ons dat het even wennen is om vroeg op te staan in vergelijking met de horeca, maar dat het gelukkig bijna nooit voorkomt dat ze overuren moeten maken. "Meestal vertrekken we rond 4 uur vanaf de klus naar huis, dat is een fijne tijd. Ik wilde graag meer tijd doorbrengen met mijn vrienden en familie, maar door de lange werkdagen was ik snel vermoeid. Nu ik rond 4 uur naar huis ga en in het weekend vrij ben, heb ik daar wel de tijd en energie voor", vertelt Oliver blij. In de horeca was het namelijk zeldzaam om een volledig weekend vrij te hebben vanwege de openingstijden en de drukte.


Bbl-opleiding in combinatie met een fulltime baan

Bij Strevon kun je kiezen voor een praktisch opleidingsplan met cursussen of een BBL-traject buiten werktijd dat wordt afgesloten met een diploma. Oliver volgt naast zijn werk de BBL-opleiding op maandag en dinsdag. De opleiding duurt normaal gesproken twee jaar, maar Oliver hoopt binnen een jaar klaar te zijn als hij alles goed begrijpt. We vroegen aan Oliver wat hij zoal leert: "Ik leer alles over de installatie, de bedrading en de systemen, maar ook de nieuwste technieken komen aan bod", vertelt hij.

"Via Strevon hoop ik mijn omscholing succesvol af te ronden en uiteindelijk een vast contract te tekenen bij Compass. Hoewel ik ook de ambitie heb om een eigen bedrijf op te starten, wil ik eerst een aantal jaren meer praktijkervaring opdoen" licht Oliver toe wanneer we vroegen naar zijn toekomstplannen.

Overweeg jij ook om je om te scholen tot installatiemonteur? Dat kan via Strevon!

Wil jij net als Oliver van jouw interesse ook een nieuwe carrière maken? Meld je aan voor het omscholingstraject van Strevon. We gaan op zoek naar een passende werkgever op maximaal 30 minuten rijden vanaf jouw huis! Je krijgt vanaf dag 1 een mooi salaris en wordt gecoacht door Strevon. Bezoek de pagina voor meer informatie en start net als Oliver met een baan in de elektrotechniek!

Over de schrijver

Nieuwsgierig geworden?

Hoi! Ik ben Job van Strevon. 

Ik help je graag verder. Als je op de knop hieronder klikt, dan stuur ik je meer informatie over het omscholingstraject tot installatiemonteur, en plannen we een vrijblijvend adviesgesprek in. Ook sta ik je graag te woord als je nog twijfelt.
Spreken we elkaar snel?