Van laborant naar installatiemonteur: het omscholingsverhaal van Rens
23 januari 2023 

Van laborant naar installatiemonteur: het omscholingsverhaal van Rens

Heb je een passie voor techniek, maar werk je nu in een andere sector? Dan ben je waarschijnlijk wel benieuwd naar wat je kunt verwachten van een omscholingstraject naar een technisch beroep. We spraken hierover met Rens: hij maakte via Strevon de overstap naar een technisch beroep en werkt nu al een jaar met veel plezier in de installatietechniek.

De carrièreswitch naar een technisch beroep 

Rens was werkzaam als laborant en onderzocht in het labratorium monsters om te concluderen of er asbest in een pand aanwezig was. Dat beviel hem niet zo. Rens vertelt: "Ik was er klaar mee: ik deed voornamelijk administratief werk en wilde veel liever met mijn handen werken. Op een gegeven moment vroeg iemand aan mij: “Is de installatietechniek niet iets voor jou? Dat is een sector waarin je veel met je handen werkt, maar ook goed moet nadenken en vooruitdenken. Echt iets voor jou!”

Via Google kwam Rens bij Strevon terecht. “Na het versturen van een mailtje, kreeg ik al snel reactie. Ik had me bij meerdere bedrijven ingeschreven, maar via Strevon was het binnen een week geregeld. Dat was heel fijn!"

Werken en leren bij Heikoop Installatietechniek

Inmiddels is Rens via Strevon precies een jaar aan het werk bij Heikoop Installatietechniek. Hoe beviel de overgang en hoe gaat het er in de praktijk aan toe? Rens vertelt dat hij inmiddels veel nieuwe kennis heeft opgedaan over ventilatie, waterleiding- en rioleringsinstallatie. “Het meeste leer je immers in de praktijk, gewoon on the job. Geen enkele dag doe je exact hetzelfde. Dat maakt het beroep als installatiemonteur uniek."  Rens heeft het naar zijn zin bij Heikoop Installatietechniek en werkt samen met een vaste collega. Samen voeren ze voornamelijk werkzaamheden uit in de zogenoemde ruwbouw: riolering, vloerverwarming en ventilatie.

installatiemonteur Heikoop Installatietechniek

Doorgroeien naar zelfstandigheid

Rens heeft als doel om geheel zelfstandig te werken in zijn nieuwe vakgebied. Hoe staat dat doel er na een jaar omscholen voor? “Ik ben al heel ver, maar wanneer we nieuwe werkzaamheden starten in een nieuwbouwwoning heb ik nog wel sturing nodig” licht Rens toe. Als voorbeeld vult hij aan: "In een nieuwe vloer zitten openingen. Daar komt de ventilatie, waterleiding en riolering doorheen. Als je gaat beginnen, heb je een vast punt nodig om alles aan te sluiten. Dat moet natuurlijk in één keer goed zijn. Om het juiste startpunt te bepalen, heb je gewoon net wat meer ervaring voor nodig."

Rens is erg tevreden over zijn overstap en heeft alle vertrouwen in de toekomst:
“Ik heb het bij Heikoop Installatietechniek erg naar mijn zin. Ik hoop hier zeker nog even te blijven hangen."

Kies ook voor je passie en maak een nieuwe start

Wil jij net als Rens overstappen naar de techniek, en een omscholing volgen waarbij je werkt en leert tegelijkertijd? Strevon biedt gratis omscholingstrajecten, waaronder de omscholing tot installatiemonteur met baangarantie! Heb je vragen of wil je meer informatie? Neem vrijblijvend contact op.

Over de schrijver

Nieuwsgierig geworden?

Hoi! Ik ben Job van Strevon. 

Ik help je graag verder. Als je op de knop hieronder klikt, dan stuur ik je meer informatie over het omscholingstraject tot installatiemonteur, en plannen we een vrijblijvend adviesgesprek in. Ook sta ik je graag te woord als je nog twijfelt.
Spreken we elkaar snel?