Wil je aan de slag als paneelbouwer?

Strevon helpt jou graag verder

bbl leerling gezicht voor mijn bedrijf

Is paneelbouw iets voor jou? 

Of paneelbouw iets voor jou is, bepaal je uiteraard zelf. Maar houd jij van afwisselend werk en wil je steeds nieuwe uitdagingen aan gaan? 

Dan is werken in de techniek iets voor jou! In de techniek zijn de doorgroeimogelijkheden groot en je hoeft nooit lang te zoeken naar een leuke vacature.

Als paneelbouwer ben je analytisch, precies en nieuwsgierig. In de techniek is het daarnaast goed wanneer je graag wil begrijpen hoe dingen in elkaar zitten en hoe dingen werken. 

Je krijgt schema’s aangereikt en begrijpt dan precies wat er van je verwacht wordt. Bovendien volg je niet klakkeloos de instructies; als er iets niet klopt in de schema's, denk je proactief mee en kom je met nieuwe voorstellen.

Je bent flexibel en hebt goed inzicht in je omgeving. Alle mogelijkheden en onmogelijkheden weeg jij af en neem je mee wanneer jij een regelkast bouwt.

Maar starten als paneelbouwer kan ook heel goed met de omscholingen van Strevon! 

Wat doet een paneelbouwer?

Twijfel jij of een paneelbouwer vacature iets voor jou is? Strevon vertelt je graag alles over het vak van paneelbouwer, en hoe je paneelbouwer kunt worden met de omscholingstrajecten van Strevon als basis


Werken in de techniek is leuk en afwisselend, en ook het vak van paneelbouwer biedt voldoende uitdagingen en variatie! Als paneelbouwer houd jij je bezig met besturingskasten en bedieningspanelen. Deze bouw je aan de hand van speciale schema’s. 


Je sluit deze aan en test ze uitvoerig. Je sluit de systemen in de werkplaats aan en zorgt voor de bedrading van besturingspanelen

Schakelkasten en regelkasten komen veel voor in de industrie, en zijn erg belangrijk: zonder deze kasten werken machines of installaties niet. In feite stuurt deze kast een soort van robot of apparaat aan. Zonder de regelkast weet het apparaat niet wat het moet doen.

Ook kunnen modernere regelkasten storingen rechtstreeks doorgeven zodat in geval van storing een monteur direct weet wat er moet gebeuren!


Als je kijkt naar elektrische schema's en bedradingen, lijkt het werk van een paneelbouwer het meest op dat van een elektromonteur. Een omscholingstraject naar de elektrotechniek van Strevon is daarom de perfecte basis wanneer je paneelbouwer wil worden maar nog geen technische vooropleiding of werkervaring hebt. 

Na je elektrotechniek opleiding kun je je weer ontwikkelen tot paneelbouwer. Er wordt altijd wel een paneelbouwer gezocht, dus meld je vandaag nog aan voor één van onze omscholingstrajecten

Meer weten over kosteloos omscholen naar de elektrotechniek voor iedereen zonder opleiding of ervaring? Neem dan contact op met Strevon. 

Alles over het paneelbouw salaris

Het salaris van een paneelbouwer ligt gemiddeld op €2825,- bruto per maand. Als starter ligt je salaris rond de €2400,- bruto per maand, maar met werkervaring en veel technische kennis kun je doorgroeien tot €3250,- bruto per maand. 

Binnen de paneelbouw kun je dus zeker carrière maken wanneer je jezelf blijft verdiepen in nieuwe technieken. Als je nieuwsgierig en leergierig bent, kun je veel bereiken in de technische sector!


Een paneelbouwer valt onder de CAO Metaal en Techniek, en daarmee heb je meteen een goede CAO te pakken! In de cao liggen namelijk verschillende afspraken vast, waaronder het minimumloon en de loonsverhogingen. 

In april 2022 zijn nieuwe afspraken gemaakt, waardoor verschillende percentages voor loonsverhogingen voor de komende jaren al vast zijn gelegd. 


De techniekbranche is bovendien een branche vol doorgroeimogelijkheden en werkgelegenheid. Er zijn altijd veel actuele technische vacatures. Je zult ook merken dat je als startend paneelbouwer binnen enkele jaren stappen maakt in je salaris. 

Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om als zzp-er aan de slag te gaan, maar daar zijn uiteraard ook ondernemersrisico’s aan verbonden. Je moet zelf materiaal aanschaffen, verzekeringen afsluiten en natuurlijk geld opzij zetten voor de belastingen en je pensioen.

Meer lezen over het salaris van paneelbouwers? Bekijk dan onze paneelbouwer salaris pagina. 

Omscholen naar paneelbouwer? 

Als je geen technische ervaring of opleiding hebt, kun je toch beginnen aan één van de unieke omscholingstrajecten van Strevon. Hierdoor kun je aan de slag als paneelbouwer en doorgroeien binnen deze functie.

Bij Strevon hebben we verschillende technische opleidingen op MBO niveau, waarbij je direct in de praktijk aan de slag gaat. Er zijn veel verschillende beroepen in de techniek branche waarbij onze omscholingstrajecten de perfecte basis vormen. 


Je loopt geen enkel financieel risico, want de opleiding is voor jou gratis en je krijgt ook nog salaris. Daarnaast mag je dus direct starten in de praktijk. Je leert de vaardigheden stap voor stap van ervaren collega’s en zult al snel werkzaamheden zelfstandig uit gaan voeren.

Met een omscholingstraject in de elektrotechniek of installatietechniek heb je de perfecte basis om je verder te ontwikkelen en je klaar te maken voor een sollicitatie voor een vacature voor paneelbouwer.


Veelgestelde vragen:

Wat doet een paneelbouwer?

Als paneelbouwer bouw, onderhoud, en repareer jij bedieningspanelen en regelkasten. Aan de hand van schema’s zorg jij dat een regelkast precies weet hoe hij een installatie of machine moet aansturen


Wat is paneelbouw?

In de paneelbouw worden regelkasten en bedieningspanelen gemaakt. Deze zijn in feite het hart, de aansturing van een installatie of machine. Het is in feite de computer die de robot aanstuurt. 

Denk aan een grote klimaatinstallatie in een kantoorpand, die wordt bediend door middel van een regelkast. Die geeft aan wanneer de installatie aan of uit moet staan, en hoe warm of koud het moet zijn. 


Hoeveel verdien je als paneelbouwer?

Het gemiddelde salaris van een paneelbouwer ligt rond de €2825,- bruto per maand, afhankelijk van kennis en werkervaring

Als starter verdien je minder, maar met een enthousiaste en nieuwsgierige houding weet je al snel stappen te maken en door te groeien, ook in salaris!