Wil jij je laten omscholen tot paneelbouwer bij Strevon?  

Lees hier wat een paneelbouwer verdient

bbl leerling gezicht voor mijn bedrijf

Omscholing naar de techniek

De techniek is innovatief, ondernemend en uitdagend. Je kan er groeien, kansen pakken en je blijven ontwikkelen. De techniek staat nooit stil en dat zie je terug in de vele vacatures voor paneelbouwer. 

Wanneer jij gedreven en enthousiast bent, kun je direct in de techniek aan de slag, zelfs zonder vooropleiding of ervaring! Met de unieke omscholingstrajecten van Strevon leer je jouw vak binnen de techniek in de praktijk, terwijl je salaris krijgt. Geen dikke boeken of lange lesdagen, maar lekker hands-on bezig zijn en direct vanaf dag één werkervaring opbouwen!

Klinkt dat als iets voor jou? Neem dan vandaag nog contact met ons op, of solliciteer direct op een van de vele technische vacatures.

Paneelbouwer salaris: dit verdient een paneelbouwer 

Ben je benieuwd naar het salaris van een paneelbouwer? Het paneelbouwer salaris in Nederland is gemiddeld € 2825,- bruto per maand bij een werkweek van 40 uur. Dit is exclusief vakantiegeld en eventuele toeslagen. 

Daarnaast is dit salaris slechts een gemiddelde, als starter zul je daar nog onder zitten, maar als paneelbouwer met veel kennis en flink wat jaren werkervaring valt je salaris hoger uit. Met twee tot vijf jaar werkervaring zit je in de techniek vaak al snel op het gemiddelde salaris

Er is in Nederland geen andere branche met zoveel uitdaging en doorgroeimogelijkheden als de techniek.

Wat verdien je als paneelbouwer

Gemiddeld is het salaris van een paneelbouwer €2825,- bruto per maand. Door het tekort aan mensen kunnen sommige bedrijven meer salaris bieden dan gebruikelijk. Het hoogst geboden salaris is ongeveer € 3250,- bruto per maand, afhankelijk van leeftijd, kennis en werkervaring

Het startsalaris is met circa € 2400,- bruto per maand ook al zeer mooi te noemen. 

Het BBL salaris in de panelenbouw ligt gemiddeld rond de € 1700,- bruto per maand. Stap voor stap leer jij als BBL leerling alles over de paneelbouw in de praktijk! 

Of je nou een ervaren paneelbouwer bent, of een BBL salaris krijgt: je valt altijd onder de cao metaal en techniek

In het cao zijn in april 2022 vernieuwde afspraken gemaakt, onder meer over diverse loonstijgingen in de komende jaren. Wanneer je in de techniek werkzaam bent, ben je dus direct verzekerd van een aantal salarisstijgingen de komende jaren, lekker meegenomen! 

Wat doet een paneelbouwer 

Een paneelbouwer houdt zich bezig met bedieningspanelen en besturingskasten. Je sluit deze aan en bouwt deze op op basis van schema’s. Hiervoor is enig analytisch vermogen nodig, jij begrijpt precies wat er in de schema’s bedoeld wordt, en kan op basis hiervan het hele systeem koppelen en aansluiten.

Waarom werken in de techniek? 

Een technisch beroep biedt niet alleen een stabiele baan, maar ook afwisselend werk, veel sociale interactie en leuke collega's. Dit maakt het een aantrekkelijke keuze voor wie op zoek is naar werk in de techniek.

Elke werkdag is weer anders, of je nou als paneelbouwer aan de slag gaat, of voor een andere technische uitdaging kiest. 

Op welk niveau je ook begint: er zijn talloze doorgroeimogelijkheden in de techniek. Voorbeelden genoeg van technici die begonnen als BBL leerling, en nu projectleider zijn!

Wie weet begint jouw technische loopbaan als BBL student en geef jij een paar jaar later nieuwe leergierige studenten les als docent in de techniek!

De cao metaal en techniek biedt veel zekerheden voor mensen in de techniek. De vakbonden blijven hier bovenop zitten, omdat er juist in de techniek een groot tekort is aan vakkundig enthousiast personeel

Dit is een extra reden om de werkomstandigheden zo aantrekkelijk mogelijk te maken. Dit proberen wij bij Strevon ook, door betaalde omscholingstrajecten aan te bieden waarbij je direct aan de slag kunt! 

Er zijn vele beschikbare vacatures in de techniek, inclusief genoeg BBL-vacatures.

Omscholen naar de techniek? Dat kan met Strevon! 

Wil je aan de slag in de techniek maar heb je niet de juiste opleiding of ervaring? Er zijn heel veel beroepen te bedenken in de techniek en met de unieke omscholingen van Strevon kun je vrijwel alles worden. Bekijk onze beroepenpagina voor inspiratie! 


Met ons kosteloze omscholingstraject krijg je direct een leuke baan, op maximaal 30 minuten rijden van jouw woonplaats. We zoeken een bedrijf met een bedrijfscultuur die jou aanspreekt, de ervaren collega’s daar zullen jou begeleiden en alles in de praktijk leren. 


Je gaat er direct aan de slag, en ontvangt vanaf dag één salaris. Van veel meekijken en assisteren naar werkzaamheden zelfstandig uitvoeren: je zult merken dat je snel stappen maakt wanneer je in de praktijk leert!

Wij van Strevon zorgen voor de coaching en samen zorgen we ervoor dat jij het maximale uit je opleiding én uit jezelf haalt!

Maak vandaag nog de overstap naar de techniek en wie weet verdien jij binnenkort een mooi paneelbouwer salaris!

Veel gestelde vragen:

Wat doet een panelenbouwer?

De paneelbouwer werkt met schema’s, en sluit op basis van die schema's bedieningspanelen en besturingssystemen aan. 

Je bouwt deze systemen, en sluit ze vervolgens ook aan. Hiervoor ben jij scherp en analytisch, en kunt ook creatief zijn in oplossingen bedenken voor een situatie die op het eerste ogenblik onmogelijk lijkt.


Wat is een paneelbouwer?

Een paneelbouwer bouwt bedieningspanelen en besturingssystemen, de drijvende kracht achter veel apparaten en systemen. Daarnaast sluit de paneelbouwer deze aan, en zorgt er hiermee voor dat een installatie vlekkeloos zijn werk kan doen. 

De werkzaamheden zijn zeer divers: van programmeren tot solderen, testen, monteren tot het bedraden van een aansluiting. Geen werkdag is hetzelfde in de techniek, maar dat geldt zeker voor een paneelbouwer!


Wat is panelenbouw?

Een bedieningspaneel of besturingssysteem is verbonden aan machines en installaties. Dit zorgt ervoor dat de machine of installatie zijn werk doet, goed in te regelen is, en eventuele storingen worden gedetecteerd. 

De panelenbouw is het begin van deze panelen: een paneelbouwer bouwt deze bedieningspanelen en besturingssystemen, en sluit deze aan. Dat gaat van het bedraden van de kast tot het programmeren van het systeem. Dit alles aan de hand van schema’s en werktekeningen, en elke installatie is natuurlijk net weer anders. 

De panelenbouw is daarmee een zeer breed beroep binnen de techniekbranche!