technisch personeel werven met een detacheringsbureau

Hoe ziet het werk als zonnepanelen monteur eruit?

Een beroep in de zonne-energie branche is tegenwoordig populair. Er is een groot tekort aan technisch personeel en daarom is de vraag erg groot. Er dreigt een tekort aan monteurs in de sector. De vraag naar zonnesystemen stijgt en is zelfs groter dan het aanbod. Daarnaast zit het goed als het gaat om werkgelegenheid. Steeds meer bedrijven, maar ook particulieren zijn bezig met verduurzamen en bekijken ook hoe bestaande panden gebruik kunnen maken van zonne-energie. Binnen de zonne-energie branche zijn er ook voldoende mogelijkheden om door te groeien naar bijvoorbeeld een functie van verkoopadviseur, zonnesystemen specialist of installateur werk.

Zonnepanelen monteur

Als starter in de zonnepanelen ga je eerst aan de slag als zonnepanelen monteur. De werkzaamheden van een monteur zonnepanelen zijn het leggen van het frame waar de zonnepanelen op komen en het daadwerkelijk leggen van de panelen zelf. Ook koppel je de panelen aan elkaar aan. Veelal gebeurt dit op hoogte en dus op het dak. Maar ook voert een zonnepanelen monteur reparaties uit aan zonnepanelen. Veiligheid gaat uiteraard voor alles dus je leert veilig en verantwoord te werken, ook op grote hoogte. Veel zonnepanelen worden natuurlijk op het dak gemonteerd, zowel op schuine als platte daken. Je moet voor dit vak dus niet bang zijn voor een beetje hoogte. Daarnaast komen ook zonnepanelen in weilanden of tegen de gevel voor, afhankelijk van de vraag en de mogelijkheden op locatie. Je komt tijdens dit werk ook met veel verschillende mensen in contact, van je directe collega’s tot de uiteindelijke klant.

Zonnepanelen installateur

Het werk van een zonnepanelen installateur begint al voor het werk van een monteur. De installateur bekijkt de mogelijkheden van de plaatsing: wat is de beste plek, hoeveel panelen kunnen daar liggen en hoeveel vermogen levert dat op? De installateur zonnepanelen zorgt ook voor het werk in de meterkast: het aansluiten en gereedmaken van de meterkast. Bij het daadwerkelijk bevestigen van de panelen op de uiteindelijk plek is een gecertificeerde zonnepanelen installateur vereist. Maar ook voordat de panelen op hun plek liggen is de zonnepaneel installateur al nodig. De installateur kan bijvoorbeeld ook vaststellen wat de beste plaats is voor de zonnepanelen. Vervolgens wordt de berekening gedaan hoeveel panelen er geïnstalleerd kunnen worden en hoeveel vermogen er op aangesloten kan worden. Dit alles vergt dus inzicht en rekenwerk. Wanneer dit alles voorbereid is, worden de panelen op locatie op de stellingen en eventueel verzwaringen geïnstalleerd. Vaak gebeurt dit op het dak, als installateur ga je dan ook zelf het dak op om te zorgen dat alle bekabeling juist aangesloten wordt. De zonnepanelen worden op een omvormer aangesloten, die vervolgens op het elektriciteitsnet of een accu wordt aangesloten. Als installateur ga je hiervoor ook in de meterkast aan de slag om te zorgen dat deze hierop berekend is en de terug levering van de zonne-energie kan verwerken.

De doorgroeimogelijkheden van een zonnepanelen monteur

Groei door naar zonnepanelen adviseur!

Als zonnepanelen adviseur bekijk je samen met de klant wat de mogelijkheden zijn om zonnepanelen te plaatsen. Zowel de locatie van de panelen als de maximale opbrengst spelen hierbij een rol. Je komt hiervoor op allerlei locaties terecht, zowel bij bedrijven als bij particulieren, of in gesprek met een aannemer over een nieuwbouwproject. Het is hiervoor handig dat je goed bent met cijfers, en een beetje vooruit kunt denken met de klant. Wellicht kan een klant veel meer vermogen uit de zonnepanelen halen dan eigenlijk benodigd, en kan hij daarom een airco aansluiten op de zonnepanelen waarmee hij zijn pand ook kan verwarmen. Elke situatie is anders, en die breng jij steeds zo compleet mogelijk in kaart zodat de klant de juiste keuze kan maken als het gaat om zonnepanelen. Wanneer de zonnepanelen adviseur met de klant de mogelijkheden doorgesproken heeft, kijkt de zonnepanelen installateur mee naar de mogelijkheden en de precieze aantallen panelen die geplaatst kunnen worden. Ook zorgt de zonnepanelen installateur voor de aanpassingen in de meterkast en het aansluiten op de omvormer. De zonnepanelen monteur is degene die uiteindelijk de zonnepanelen legt, zowel het frame waar de panelen op komen te liggen, als het leggen van de panelen op het frame.

Ook kan je doorgroeien naar de functie als Projectleider zonnepanelen!

De werkdag van een projectleider zonnepanelen is ontzettend afwisselend en geen dag hetzelfde. Als projectleider ben jij van begin tot eind het aanspreekpunt voor de klant, je moet dus over goede communicatieve vaardigheden beschikken en altijd goed voor ogen hebben hoe het hele project in elkaar steekt. De eerste stap in het zonnepanelen-project is het gesprek met de zonnepanelen adviseur. Samen bespreken jullie de wensen met de klant, en bieden jullie de verschillende mogelijkheden aan. Voor- en nadelen moeten worden afgewogen en de uitkomst moet vervolgens vertaald worden naar de zonnepanelen installateur. Deze rekent de precieze getallen nog eens door en bepaalt hoeveel panelen er precies kunnen liggen. Daarna komt de zonnepanelen monteur in beeld, die de daadwerkelijke panelen op de plaats monteert. De zonnepanelen installateur gaat in de meterkast aan de slag om deze op de juiste manier om te bouwen. Als projectleider zonnepanelen stuur jij dit hele proces aan en ben je de spil tussen al deze collega’s en de klant. Je moet dus bestand zijn tegen een beetje variatie en steeds goed het overzicht behouden.

Reactie plaatsen