Omscholing Elektrotechniek Strevon ROVC

Opleiding elektrotechniek MBO 

Volg een elektromonteur niveau 4 opleiding

Elektrotechniek opleiding MBO

Heb jij de ambitie om jezelf te ontwikkelen tot allround technicus? Dan is een elektrotechniek opleiding mbo de ideale start. Er zijn verschillende opleidingen voor elektrotechniek niveau 4 die je voorbereiden voor een toekomst in de elektrotechnische sector. Heb je geen zin om terug de boeken in te gaan bij een elektrotechniek mbo opleiding en wil je liever het vak vanuit de praktijk leren. Misschien is ons gratis opleidingstraject wat voor jou!


Met het omscholingstraject van Strevon kan jij een carrièreswitch maken naar elektromonteur. Hierbij ga je fulltime aan de slag bij een bedrijf in de technische sector en volg je daarnaast onder werktijd een opleiding. Bij ons omscholingstraject krijg je vanaf dag 1 een goed salaris

Elektrotechniek mbo: Lees hier alles wat je moet weten

Als je aan de slag wilt in de elektrotechniek dan is het natuurlijk belangrijk dat je over de juiste vaardigheden en kennis beschikt. Met een mbo elektrotechniek niveau 3 opleiding of een mbo elektrotechniek niveau 4 opleiding zorg je voor een goede basis en heb je mogelijkheden om door te groeien. 

Wil je aan de slag als monteur van elektrische installaties, technicus elektrotechniek of elektronisch installateur? Dan zit je met een elektrotechniek mbo goed. Deze opleidingen hebben verschillende niveaus en zijn via veel instanties te volgen. Je leert er niet alleen écht een vak, maar ook hoe je dat op een veilige manier doet.

Verschillende niveaus mbo techniek opleiding:

niveau 2, 3 & 4

Een elektrotechniek opleiding mbo is zowel op niveau 2, niveau 3 als op niveau 4 te volgen. Om de verschillen goed uit te leggen behandelen we hieronder ieder niveau apart.


Mbo elektrotechniek niveau 2

Het eerste niveau is elektrotechniek mbo 2. Op niveau 2 zijn er mbo elektrotechniek opleidingen waar je uit kunt kiezen: monteur elektrotechnische installaties en monteur elektrotechnische systemen.


Bij de opleiding elektrotechniek mbo: elektrotechnische systemen ga je aan de slag met schakel- en besturingskasten. Je zorgt voor de bedrading, installatie en het testen van het systeem. Bij de opleiding elektrotechniek mbo: elektrotechnische installaties draait het meer om de elektra van beveiligingssystemen, telefoonsystemen of verkeerslichten. In beide gevallen draag je zorg voor goed werkende systemen en los je storingen op.


Mbo elektrotechniek niveau 3

Elektrotechniek mbo 3 zorgt ervoor dat je wordt klaargestoomd als eerste monteur. Dit kan op verschillende onderdelen van het vakgebied zijn. 

De vier specialisaties zijn: 

- elektrotechnische systemen 

- elektrotechnische industriële installaties en systemen 

- service en onderhoud elektrotechniek en instrumentatie 

- en elektrotechnische installaties in de gebouwde omgeving 


Met een mbo elektrotechniek niveau 3 kun je zelfstandig werken. Je zorgt ervoor dat de techniek goed werkt, voert reparaties en onderhoud uit en je installeert ingewikkelde systemen.


Mbo elektrotechniek niveau 4
Op niveau 4 is een uitgebreide elektromonteur opleiding te volgen: technicus service en onderhoud elektrotechniek en instrumentatie. Sommige niveau 4 opleidingen hebben een afwijkende naam, maar met hetzelfde opleidingsdoel. 


Tijdens deze opleiding leer je niet alleen hoe installaties zijn gebouwd en hoe je ze kunt inregelen, programmeren en afstellen. Maar je leert ook hoe je zelfstandig een klus voorbereidt en organiseert. Daarnaast loop je stage, zodat je niet alleen leert, maar het ook in praktijk kan uitvoeren. 

Duur van mbo elektrotechniek opleiding

Afhankelijk van het niveau kan de opleiding tot mbo elektrotechniek opleiding één tot vier jaar duren. De opleiding mbo 2 elektrotechniek duurt het minst lang en mbo 4 elektrotechniek duurt het langst:


  • Elektromonteur niveau 2: 1-2 jaar

  • Elektromonteur niveau 3: 2-3 jaar

  • Elektromonteur niveau 4: 3-4 jaar


Alle opleidingen zijn zowel in de BBL als de BOL variant te volgen. BBL staat voor Beroepsbegeleidende Leerweg en BOL voor Beroeps Opleidende Leerweg. Bij BBL bestaat de studie uit werken én leren en bij mbo elektrotechniek niveau 4 BOL ben je het grootste deel van de tijd op school te vinden. 


Wil je direct aan de slag? Een BBL opleiding in elektrotechniek zorgt dat je kan werken en leren. Je gaat 2 avonden of 1 dag per week naar school en leert verder alles op de werkvloer

Elektrotechniek mbo toelatingseisen 

Iedere opleiding heeft zijn eigen toelatingseisen. Voor alle elektrotechniek mbo-opleidingen geldt, dat je er terecht kunt met een overgangsbewijs van havo of vwo van leerjaar 3 naar leerjaar 4. Maar ook met een mbo-diploma kun je worden toegelaten.


Niveau 2, 3 en 4

Voor niveau 2 moet dit een entreebewijs zijn, voor mbo elektrotechniek niveau 3 heb je een niveau 2 diploma nodig en voor elektromonteur niveau 4 geldt dat je moet beschikken over een niveau 2 of niveau 3 opleiding. 


Vmbo-diploma

Heb jij een vmbo-diploma? Ook dan kun je instromen bij een mbo-opleiding. Voor elektromonteur niveau 2 kun je met ieder vmbo diploma starten. Voor elektrotechniek mbo 4 heb je een vmbo kader, gemengd of theoretische leerweg diploma nodig. 


Heb je niet de juiste vooropleiding en wil je toch aan de slag in de elektrotechniek? Dat kan via de omscholing van Strevon!

Mbo elektrotechniek: Verder doorstromen

Elektrotechniek mbo

Wil je verder leren na je opleiding? Dat kan! Na een niveau 2 opleiding kun je verder met een mbo elektrotechniek niveau 3 variant. Hetzelfde geldt voor doorstromen na het afronden van een mbo elektrotechniek niveau 3 opleiding. Dan kun je verder met elektrotechniek mbo 4.


Hbo elektrotechniek

Na de elektrotechniek opleiding mbo 4 elektrotechniek kun je doorstromen naar een Hbo elektrotechniek opleiding aan een hogeschool.

Zie jij jezelf wel werken als elektromonteur?

Lees wat onze monteurs zeggen!

"Iedereen kan een lamp aan en uit zetten. Hier leer je de werking daarachter."

'Ik vond het vroeger altijd al leuk om technische klusjes op te pakken en dit gevoel is nooit weggegaan. Alles wat ik via het omscholingstraject leer, kom ik ook tegen in mijn werk. In de afgelopen maanden heb ik een enorm snelle ontwikkeling doorgemaakt en kan ik al steeds meer taken zelfstandig uitvoeren. De persoonlijke begeleiding in de praktijk draagt echt iets bij aan mijn ontwikkeling als elektromonteur."

Omscholing Elektrotechniek Strevon ROVC

Elroy - Leerling monteur via Strevon

“De uitweg om zonder opleiding te starten in de elektrotechniek."

"Nadat ik 15 jaar gewerkt heb in een supermarkt, was het tijd voor een nieuwe stap. Ik zocht een plek waar ik een technisch vak kon leren, maar had geen behoefte om terug naar school te gaan. Via Strevon werk ik nu bij een leuk bedrijf waar ik helemaal op mijn plek zit. Ik behaal certificaten en volg cursussen om de elektrotechniek onder de knie te krijgen.”

Werken en leren als elektromonteur via Strevon. Het verhaal van Jamal die een gratis opleidingstraject in de elektrotechniek volgt.

Jamal - Leerling monteur via Strevon

Bedrijven Klanten Techniek

Werken in de elektrotechniek via Strevon

Wil jij een mbo elektrotechniek opleiding volgen? En denk je aan een BBL opleiding of een elektrotechniek mbo voltijd? Kijk dan eens bij de vacatures van Strevon.


Wij bieden leer-werkplekken aan in de omgeving van Rotterdam, Amsterdam, Utrecht, Amersfoort en Veenendaal. Door middel van een omscholingstraject koppelen we de juiste mensen aan de juiste werkgevers.

Zelfs zonder enige ervaring in de techniek kun je bij ons terecht.


Zolang je maar beschikt over affiniteit met techniek en een goede dosis enthousiasme. Je hebt bij ons geen studiekosten, direct salaris en goede doorgroeimogelijkheden. 


Interesse? Neem dan gerust contact met ons op voor de mogelijkheden.

Veelgestelde vragen:

Wat is elektrotechniek mbo? 

Mbo elektrotechniek is een opleiding op mbo niveau waarmee je elektricien kan worden. 

De opleiding mbo Elektrotechnisch zorgt voor breed inzetbare elektrotechnici met vakinhoudelijke kennis op mbo niveau. 


Welke opleiding heb je nodig voor elektrotechniek? 

Wil je de opleiding elektrotechniek volgen? Voor elektrotechniek op HBO niveau heb je minimaal een afgeronde havo-, vwo- of elektortechniek niveau 4 opleiding nodig. Heb je havo of vwo met succes afgerond, dan gelden er nog wel toelatingseisen op basis van je profiel. Met het profiel Natuur en Techniek op havo of vwo niveau ben je sowieso toelaatbaar tot de opleiding elektrotechniek. 


Welk niveau is elektrotechniek?

Je kunt met verschillende mbo diploma’s in de elektrotechniek gaan werken. Met een mbo niveau 2 diploma kun je aan de slag als monteur elektrotechnische installaties. Een niveau hoger, mbo niveau 3, maakt dat je als eerste monteur aan de slag kunt en meer verantwoordelijkheden krijgt. Heb je een mbo niveau 4 diploma, dan behoren de functies projectleider, uitvoerder of technicus tot de mogelijkheden. Dit kun je ook doen als je een mbo elektrotechniek niveau 4 bol diploma op zak hebt. 

Wat is het salaris van een elektro?

Het startsalaris van een elektrotechniek monteur bedraagt tussen de €2270 en €2770 bruto per maand. Na vijf jaar kan dit salaris oplopen tot een bedrag tussen de €2750 en €3430 bruto per maand. Deze bedragen gelden voor een werkweek van 38 uur.


Wat kun je worden met elektrotechniek?

Bij de opleiding elektrotechniek leer je hoe je elektrotechnische apparaten kunt ontwerpen, onderzoeken, produceren en onderhouden. Als elektromonteur ben je dagelijks bezig met alle verschillende facetten van elektra.