technisch personeel werven met een detacheringsbureau

Hoe word je elektromonteur? Lees het hier!

Om aan de slag te kunnen als elektromonteur moet je een technische opleiding hebben afgerond. Er zijn ontzettend veel manieren om een opleiding tot elektromonteur te volgen. Dit kan op verschillende manier zoals bijvoorbeeld op mbo-niveau, hbo-niveau, deeltijd of via een omscholingstraject. Je kunt voltijd, deeltijd en duaal studeren. Voltijd betekent simpelweg dat je fulltime studeert en misschien wat tijd over houdt voor een bijbaan. Maar wat is precies het verschil tussen elektrotechniek deeltijd en elektrotechniek BBL? Daarvoor moeten we even terug naar de baan die je naast je studie hebt. Bij een deeltijdopleiding is het niet verplicht om je werk te laten aansluiten op je studie. Bij een duale opleiding worden werken en studeren juist gecombineerd en vult het elkaar aan. Zonder passend werk kun je geen duale opleiding volgen. Lees op deze pagina alles over de mogelijkheden.

MBO

Als je aan de slag wilt in de elektrotechniek dan is het natuurlijk belangrijk dat je over de juiste vaardigheden en kennis beschikt. Met een mbo-opleiding elektrotechniek zorg je voor een goede basis en heb je legio mogelijkheden om door te groeien. Tijdens deze opleidingen leer je alles over het ontwerpen, onderzoeken, produceren en onderhouden van elektrotechnische apparaten en systemen. Alle opleidingen zijn zowel in de BBL als de BOL variant te volgen. BBL staat voor Beroepsbegeleidende Leerweg en BOL voor Beroeps Opleidende Leerweg. Bij BBL bestaat de studie uit werken én leren en bij BOL ben je het grootste deel van de tijd op school te vinden. Je hebt soms ook de keuze om de opleiding elektrotechniek mbo 4 in deeltijd te doen, naast een bestaande baan of andere verplichtingen. Een mbo techniek opleiding is zowel op niveau 2, niveau 3 als op niveau 4 te volgen. Om de verschillen goed uit te leggen behandelen we hieronder ieder niveau apart.

Elektrotechniek niveau 2
Het eerste niveau is elektrotechniek mbo 2, aangezien elektrotechniek niveau 1 niet bestaat. Op niveau 2 zijn er twee opleidingen waar je uit kunt kiezen: monteur elektrotechnische installaties en monteur elektrotechnische systemen. Bij deze opleiding ga je aan de slag met schakel- en besturingskasten. Je zorgt voor de bedrading, installatie en het testen van het systeem. Bij de opleiding elektrotechnische installaties draait het meer om de elektra van beveiligingssystemen, telefoonsystemen of verkeerslichten. In beide gevallen draag je zorg voor goed werkende systemen en los je storingen op. Deze opleiding duurt ongeveer 1 t/m 2 jaar.

Elektrotechniek niveau 3
Elektrotechniek mbo 3 zorgt ervoor dat je wordt klaargestoomd als eerste monteur. De niveau 3 opleiding duurt ongeveer tussen de 2 en 3 jaar. Met een mbo 3 elektrotechniek opleiding kun je zelfstandig werken. Je zorgt ervoor dat de techniek goed werkt, voert reparaties en onderhoud uit en je installeert ingewikkelde systemen. Dit kan op vier verschillende onderdelen van het vakgebied zijn. 

- elektrotechnische systemen
- elektrotechnische industriële installaties en systemen
- service en onderhoud elektrotechniek en instrumentatie
- en elektrotechnische installaties in de gebouwde omgeving 

Elektrotechniek niveau 4
Op niveau 4 is een uitgebreide elektromonteur opleiding te volgen: technicus service en onderhoud elektrotechniek en instrumentatie. Sommige niveau 4 opleidingen hebben een afwijkende naam, maar met hetzelfde opleidingsplan. Deze opleiding duurt 3 tot 4 jaar. Tijdens deze opleiding leer je niet alleen hoe installaties zijn gebouwd en hoe je ze kunt inregelen, programmeren en afstellen. Maar je leert ook hoe je zelfstandig een klus voorbereidt en organiseert.

Toelatingseisen MBO:
Iedere opleiding heeft zijn eigen toelatingseisen. Voor alle mbo-opleidingen geldt, dat je er terecht kunt met een overgangsbewijs van havo of vwo van leerjaar 3 naar leerjaar 4. Maar ook met een mbo-diploma kun je worden toegelaten. Voor niveau 2 moet dit een entreebewijs zijn, voor niveau 3 heb je een niveau 2 diploma nodig en voor niveau 4 geldt dat je moet beschikken over een niveau 2 of niveau 3 opleiding. Heb je een vmbo-diploma? Ook dan kun je instromen bij een mbo-opleiding. Voor elektromonteur niveau 2 kun je met ieder vmbo diploma starten. Voor niveau 4 heb je een vmbo kader, gemengd of theoretische leerweg diploma nodig. 

BBL opleiding

Een Beroepsbegeleidende Opleiding (BBL) is een manier van opleiden op het MBO waarbij leren wordt gecombineerd met werken. Vaak ga je één dag per week naar school en ben je de overige tijd aan het werk. Voor iedereen die ‘in de schoolbanken zitten’ soms wat saai vindt zijn daarnaast BBL opleidingen  uitermate geschikt om een echt vak te leren, zoals elektrotechniek. Met een elektrotechniek BBL opleiding ben je het overgrote deel van je tijd aan het werk. Je ontvangt al salaris en leert het overgrote deel van de vaardigheden on the job. Tijdens een BBL-elektromonteur opleiding krijg je alle vaardigheden en kennis aangeleerd om als elektromonteur aan de slag te gaan. Je leert alles over ontwerpen, onderzoeken, onderhouden en produceren van elektrotechnische apparaten en systemen. Zo beschik je straks over een uitgebreide kennis van alle aspecten van de elektrotechniek. Een BBL opleiding zorgt niet alleen voor de juiste basis om jouw carrière als elektromonteur te starten. Je beschikt na de opleiding namelijk ook over werkervaring die je tijdens je opleiding op hebt gedaan. Zo versterk je jouw positie op de arbeidsmarkt. Een elektromonteur BBL heeft een streepje voor op anderen door deze jaren ervaring. Als BBL-leerling elektrotechniek heb je vanaf het begin een salaris. Het startsalaris voor een leerling monteur elektrotechniek is gemiddeld €2300 per maand. Dit salaris zal oplopen zodra je meer ervaring opdoet en ook als je afgestudeerd bent.

Deeltijd

Heb je op dit moment een baan, maar zou je graag nog studeren? Wanneer je kiest voor een elektrotechniek opleiding in deeltijd, dan ben je niet de hele week bezig met colleges, zelfstudie en stage. Een deeltijdopleiding is er namelijk op gericht dat je een betaalde baan kunt combineren met parttime studeren. Tijdens een deeltijdopleiding elektrotechniek doe je net iets meer in minder tijd. Vaak duurt een elektrotechniek opleiding deeltijd vier jaar, maar er zijn ook studies waar je korter over doet. 

Zij instromen

Misschien heb je wel het idee dat je de boot van omscholing naar de techniek hebt gemist. Je werkt bijvoorbeeld al een tijd in een compleet ander vakgebied. Of je hebt een opleiding gevolgd die écht heel anders is en niets met techniek te maken heeft. Geen paniek! Er zijn ontzettend veel manieren om het roer om te gooien. Omscholen in de techniek is niet moeilijk en biedt bijzonder veel kansen en mogelijkheden. Strevon heeft een uniek omscholingstraject ontwikkeld waarbij je in de praktijk wordt omgeschoold tot elektromonteur. Je krijgt naast je opleiding ook een mooi salaris en je kunt werken in de regio waar je woont. Strevon zorgt voor de coaching en begeleiding, en je collega’s brengen je alles bij wat een elektricien moet weten. Daarnaast volg je trainingen en cursussen maar het meeste leer je direct de in praktijk. De omscholing lijkt op een bbl opleiding: leren terwijl je werkt. Het traject is kosteloos en ook zonder vooropleiding te volgen. Jouw nieuwe werkgever betaalt veelal jouw opleiding.

Reactie plaatsen