technisch personeel werven met een detacheringsbureau

Zonnepanelen monteur Stefan bij BDA

Alles wat je wilt weten over de energietransitie

Wat is de energietransitie?

Je merkt vast wel dat het klimaat verandert. De zomers worden warmer en er valt minder regen. De zeespiegel stijgt en de poolkappen smelten. Klimaatverandering is continu in het nieuws en we bevinden ons in een crisistijd. Daarom zijn er afspraken gemaakt voor een energietransitie.

Wat betekent de energietransitie?

De energietransitie staat hoog op de politieke agenda. We halen nog veel energie uit fossiele brandstoffen, zoals gas, kernenergie en steenkolen. Dat is slecht voor het milieu en daar moeten we nu echt mee stoppen. We gaan voor de energietransitie: het overstappen naar duurzame energiebronnen. Hiervoor maken we al veel gebruik van zon, water en biomassa. In 2050 moet 100 procent van de Nederlandse energievoorziening duurzaam zijn. Er is dus nog veel werk te doen!

Onze afspraken in het klimaatakkoord

Om de klimaatdoelen te bereiken moet er nog veel gebeuren. We hebben in het klimaatakkoord afgesproken dat in 2030 zeventig procent van de totale elektriciteitsproductie hernieuwbaar moet zijn. Ook moet in 2030 minimaal 32 procent van de opgewekte energie duurzaam zijn. Dat is een grote overstap!

Nederland zet hiervoor in op de volgende punten:

  • Zuinig omgaan met energie.

  • De overgang van elektriciteit uit kolen naar duurzame elektriciteit.

  • De overgang van warmte uit gas naar duurzame warmte.

  • Energieprojecten op een slimme manier inpassen in de omgeving en het landschap.

Waarom is de energietransitie nodig?

Het grootste deel van de energie die we gebruiken, halen we uit fossiele bronnen. Deze fossiele bronnen zijn eindig en raken op. Ook zijn aardgas, olie en steenkool slecht voor het milieu. Het winnen van deze grondstoffen brengt veel schade aan aan de natuur. Denk maar aan olielekken in het water of de aardbevingen in Groningen. Het verbranden van olie, gas en steenkool brengt ook nog eens veel fijnstof in de lucht. Dat is heel slecht voor de gezondheid van de mens.

CO2-uitstoot verminderen

De energietransitie is ook nodig, omdat we te veel CO₂ uitstoten. Dit is een broeikasgas, wat de temperatuur op aarde beïnvloedt en een groot aandeel heeft in de klimaatverandering. Het zorgt ervoor dat de temperatuur hoger wordt, de zeespiegel stijgt en extreem weer vaker voorkomt. 

Genoeg redenen voor een energietransitie

Het klimaat verandert snel en we moeten aan de slag. Het liefst willen we morgen al stoppen met fossiele grondstoffen. Helaas kan dit niet. We zijn met veel mensen en dit vraagt om een grote energietransitie.

Hoe kunnen we de energietransitie versnellen?

Wat kun je zelf doen? Verduurzaam je woning, breng isolatie aan of zet de verwarming wat lager. Er zijn genoeg mogelijkheden waarmee je je eigen CO2-uitstoot kunt verlagen. 

Denk bijvoorbeeld aan:

  • Je huis isoleren. Dit is een goede investering voor het milieu. Daarnaast stijgt de waarde van je woning en gebruik je ook minder gas en/of stroom. Hierdoor daalt je energierekening en dat is natuurlijk ook fijn!

  • Laat zonnepanelen leggen. Op deze manier wek je zelf groene energie op én lever je deze terug aan een energieleverancier.

  • Stap over op een warmtepomp. Moet je de cv-ketel vervangen? Denk dan eens aan een duurzaam alternatief, zoals een warmtepomp.

  • Ga elektrisch rijden. Met een elektrische auto stoot je minder CO₂ uit. 

  • Begin met gasloos koken. Vervang je gasfornuis door een inductiekookplaat.

Subsidies voor de energietransitie

Wil je gaan verduurzamen? Dan zijn er verschillende subsidies voor jou. Er is een subsidie voor particulieren die duurzame energie gaan opwekken met een warmtepomp of zonneboiler. Ook voor zonnepanelen gelden meerdere financiële regelingen. 

De energietransitie en de installatietechniek

Wil je meewerken aan een duurzame toekomst? Kies dan voor een baan in de techniek. De techniek speelt namelijk een sleutelrol in de voortgang van de energietransitie. Monteurs die zonnepanelen neerleggen, laadpalen installeren en isolatie aanbrengen zijn hard nodig. Daarnaast komen er steeds meer nieuwe, duurzame technieken op de markt. Wil jij meewerken aan de energietransitie in een vaste baan? Lees dan snel verder over ons omscholingstraject.

Het omscholingstraject van Strevon

Ben jij een gemotiveerde zij-instromer? Heb je zin om mee te werken aan de verduurzaming van Nederland? Denk dan eens aan ons omscholingstraject. Wij leiden je in 1,5 jaar op tot gecertificeerd monteur.

Er zijn meerdere trajecten mogelijk:

  • Elektromonteur: jij wordt dé expert in het aanleggen van elektriciteit en het onderhouden van alle apparatuur.

  • Installatiemonteur: leer hoe je werktuigkundige installaties aanlegt en breng dit direct in de praktijk.

  • Zonnepanelen: heb je geen hoogtevrees? Ga dan aan de slag als zonnepanelen monteur op het dak.

  • Zonwering: leer alles over het aanleggen van zonwering in ons omscholingstraject.

Direct aan de slag bij een leuke werkgever

Meld je je bij ons aan? Dan zoeken we een werkgever die precies bij jou past. Hier leer je alles over een duurzame werkwijze en de nieuwste technieken. Je gaat een langdurige samenwerking aan en het einddoel is altijd een vast contract.

Ben jij klaar voor een loopbaan in de installatietechniek?

Ben je geïnteresseerd? Neem dan contact met ons op voor meer informatie.

Reactie plaatsen