technisch personeel werven met een detacheringsbureau

Zonnepanelen monteur Stefan bij BDA

Wat is techniek en waarom is het zo belangrijk

Wat betekent techniek?

Misschien vraag je je wel eens af: wat betekent ‘techniek’ precies? Techniek is een heel breed begrip. Het woord komt oorspronkelijk uit het Grieks en betekent kunst. Techniek is iets anders dan technologie. Iemand die in de techniek werkt maakt en installeert apparaten die problemen oplossen en het leven verbeteren. Deze systemen zijn uitgevonden door de mens en niet te vinden in de natuur.

Wil je werken in de techniek? Dan leer je in dit artikel meer over wat de techniek inhoudt, waarom het zo belangrijk is en wat er onder techniek valt.

Wat houdt techniek in?

Waar denk jij aan bij techniek? Denk je aan een groot festival met enorme geluidsboxen en indrukwekkende lichtshows? Of zie je een elektriciteitscentrale voor je? De techniek is zeer divers en afwisselend.  Hierdoor kun je werken bij verschillende bedrijven in verschillende functies.

Wanneer wij het hebben over techniek, bedoelen we de sector waarin men werkt aan alle soorten apparaten en systemen. Denk hierbij aan het installeren van een cv-ketel, aanleggen van elektriciteit of het leggen van zonnepanelen.

Waarom is techniek zo belangrijk?

De techniek sector draagt bij aan het wooncomfort van mensen en zorgt ervoor dat we verwarming, water en elektriciteit kunnen gebruiken. Een monteur helpt bij het installeren, onderhouden en repareren van deze apparatuur. Zonder techniek zouden we niet meer kunnen leven zoals we nu doen. Het licht blijft ‘s ochtends uit en je warme douche is niet meer mogelijk.

Denk ook eens aan alle festivals en evenementen. Hierbij is een goede monteur nodig die zorgt voor alle stroomvoorziening en lichtinstallaties. Natuurlijk is techniek niet alleen belangrijk voor particulieren. Ook bedrijven hebben belang bij een goede beveiligingsinstallatie, airco voor het kantoor en een laadpaal voor de deur. De techniek is hiermee één van de belangrijkste werkvelden.

Ook speelt de techniek een grote rol in de verduurzaming van Nederland. Er komen steeds meer nieuwe technieken, waardoor de branche alleen maar groeit. Momenteel is er een grote vraag naar monteurs, omdat er veel vraag is naar zonnepanelen en het verduurzamen van huizen. Kortom: de techniek heeft de toekomst.

Wat valt er onder techniek?

De technieksector is heel groot en opgedeeld in verschillende onderdelen. Het omvat verschillende beroepen in de bouw, ICT, natuurwetenschap en nieuwe ontwikkelingen. Maar de meeste technische vakmensen werken in de autotechniek, elektrotechniek en installatietechniek. Hierin is het aantal vacatures momenteel groot. Hieronder geven we je een korte uitleg over de verschillende functies.

Elektrotechniek

Alles wat met stroom en techniek te maken heeft, valt onder de elektrotechniek. Hierbij kun je denken aan de stroom rondom de Tilburgse kermis, maar ook het installeren van laadpalen rond de snelweg. Of maak je de beveiliging van een groot bedrijf? Er is heel veel mogelijk.

Installatietechniek

De naam zegt het eigenlijk al: een installatiemonteur weet alles over technische installaties, zoals airco’s en cv-ketels. Onder zijn werkzaamheden vallen het installeren van technische installaties en het onderhoud daarvan. Denk hierbij aan het installeren van een koelinstallatie, maar ook sanitair en verwarming.

Zonnepanelen

Momenteel worden er ontzettend veel monteurs gezocht voor het installeren en onderhouden van zonnepanelen. Daarom is dit met recht een apart vakgebied geworden. Hou je van duurzaamheid en werk je graag op de hoogte? Dan is werken als zonnepanelen monteur echt iets voor jou.

Het omscholingstraject van Strevon

Wil jij een baan in de techniek? Leuk! Ook als je nog niet precies weet wat je wilt, ben je welkom bij Strevon. Wij helpen je met het onderzoeken van je interesses en wensen. Zo werken we aan je persoonlijke ontwikkeling en helpen we je op weg met de baan van je dromen.

Bij ons kun je de volgende omscholingstrajecten volgen: 

  • installatiemonteur;

  • elektrotechniek;

  • zonnepanelen;

  • zonwering.

Hoe ziet het omscholingstraject in de techniek eruit?

Wil je je vaste baan opgeven voor een loopbaan in de techniek? Dan ben je welkom bij Strevon. Wij leiden je in 1,5 jaar op tot gecertificeerd monteur. We koppelen je aan een leer-werkbedrijf dat bij je past, zodat je alles direct in de praktijk kunt brengen. Door de combinatie van praktijk en theorie leer je heel snel.

Het enige wat we van je vragen is je inzet en tijd. Je krijgt van ons een goede baan met een goed salaris. Daarnaast geven we je een gratis opleiding met lessen van ervaren docenten. Pak jij deze kans aan? Start vandaag nog met een nieuwe baan in de techniek.

Reactie plaatsen