technisch personeel werven met een detacheringsbureau

Zonnepanelen monteur Stefan bij BDA

Werken als monteur in de techniek: alles wat je wilt weten

Wat is een monteur?

Heb jij een passie voor techniek? Dan is werken als monteur misschien iets voor jou. In dit artikel vertellen we je meer over wat een monteur doet, wat het werk precies inhoudt, welk salaris je gaat verdienen en welke opleidingen je kunt volgen. Lees snel verder voor de antwoorden op al je vragen.

Wat houdt het beroep monteur in?

Als monteur ben je specialist in het installeren, repareren en onderhouden van apparatuur en systemen. Het vak van monteur is heel breed en er zijn vele specialisaties. Een monteur kan zonnepanelen installeren, maar ook een cv-installatie onderhouden. Misschien ga je wel koelsystemen installeren of houd je je bezig met het onderhoud van laadpalen. Er is heel veel mogelijk.

Je hoeft natuurlijk niet alles te kunnen. Als monteur specialiseer je je in een bepaalde technische sector. Denk bijvoorbeeld aan elektromonteurs, verwarmingsmonteurs of installatiemonteurs. Het belangrijkste is dat je een passie hebt voor techniek en lekker praktisch bezig wilt zijn.

Wat doet een monteur precies?

In een baan als monteur kom je de volgende werkzaamheden tegen:

  • Installatie: Je installeert nieuwe apparatuur en machines. Ook zorg je ervoor dat alle apparatuur correct geplaatst is en goed werkt.
  • Onderhoud: Je verzorgt het regelmatige onderhoud van de apparatuur. Hiermee voorkom je grote storingen.
  • Reparatie: Je repareert defecte systemen en verhelpt storingen in apparatuur. Zo zorg je dat problemen zo snel mogelijk verholpen zijn.
  • Diagnose: Je gaat op zoek naar problemen of storingen, bekijkt wat deze precies zijn en hoe je deze op kunt lossen.
  • Advies geven: Je geeft advies over het gebruik en onderhoud van de apparatuur of machines.

Zoals je ziet, zijn de werkzaamheden van een monteur erg breed. Gelukkig hoef je niet overal in gespecialiseerd te zijn. De meeste bedrijven hebben meerdere monteurs in dienst die ze inzetten voor verschillende klussen. Je werkt dan in een team waarin jullie elkaar versterken en ondersteunen.

Wat verdient een monteur?

Wat is het gemiddelde salaris van een monteur? Dat wil je natuurlijk weten voor je een keuze maakt voor een baan in de techniek. Het salaris van monteurs varieert en is afhankelijk van verschillende factoren, zoals ervaring, opleiding en het type industrie waarin je werkt.

Over het algemeen verdient een monteur tussen de 2000 en 4000 euro bruto per maand. Als junior verdien je dus ongeveer 2000 euro, terwijl een senior monteur tussen de 3500 en 4000 euro kan verdienen.

Dat is een goed salaris! En zoals je ziet zijn hierin voldoende doorgroeimogelijkheden. Daarnaast geniet je vaak van secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals vakantiegeld en pensioenregelingen. En er is altijd meer dan genoeg werk voor goede monteurs.

Welke opleidingen voor monteur?

Een monteur word je niet zomaar. Hiervoor heb je een goede opleiding nodig, waarin je veel technische kennis opdoet. Er zijn verschillende opleidingen voor het beroep monteur:

  • Mbo-opleidingen: Denk aan opleidingen als elektrotechniek, werktuigbouwkunde, installatietechniek en mechatronica. Deze opleidingen duren meestal twee tot vier jaar en bieden je alle theoretische kennis en praktische vaardigheden die je als monteur nodig hebt.
  • Hbo-opleidingen: Er zijn ook enkele hbo-opleidingen beschikbaar voor monteurs, zoals werktuigbouwkunde en elektrotechniek. Deze opleidingen duren meestal vier jaar en bieden studenten diepgaande kennis van techniek en ontwerp.
  • Cursussen en trainingen: Er zijn verschillende cursussen en trainingen beschikbaar voor monteurs om hun vaardigheden bij te schaven en up-to-date te blijven met de nieuwste technologieën en apparatuur.
  • Leer-werktrajecten: Er zijn ook leer-werktrajecten beschikbaar voor mensen die willen werken als monteur. Deze trajecten combineren werken met leren. Studenten doen praktische ervaring op bij een bedrijf en volgen tegelijkertijd een opleiding.

Iedere opleiding heeft voordelen en nadelen. Wil je een overstap maken naar de techniek? Dan is een leer-werktraject zeker iets voor jou. Hiermee word je snel opgeleid tot professionele monteur.

Het omscholingstraject tot monteur van Strevon

Zo, nu weet je alles over het werk van een monteur. Ben je nog geïnteresseerd? Dan hebben wij een geweldige kans voor je.

We bieden je een omscholingstraject tot monteur, met vaste baan en goed salaris. Tijdens je opleiding ga je direct aan de slag bij een leuk bedrijf. Door de combinatie van theorie en praktijk leer je supersnel. Na 1,5 jaar mag je jezelf gecertificeerd monteur noemen en weet je alles over de techniek.

We zetten de voordelen voor je op een rij:

  • Krijg de kans om in te stromen in de techniek: je hebt geen ervaring of opleiding nodig.
  • Gericht op de toekomst: Je krijgt direct een vaste baan, bij een bedrijf dat speciaal voor jou geselecteerd is.
  • Gratis opleiding: Je krijgt een volledige opleiding tot gecertificeerd monteur.
  • Een werkgever bij jou in de buurt: rijd binnen 30 minuten naar je werk.
  • Je krijgt een goed salaris, van ongeveer 2300 euro bruto, met persoonlijk ontwikkelplan.

Droom je van werken als monteur? Wil je beginnen aan een nieuwe loopbaan in de installatietechniek? Neem dan vandaag nog contact met ons op voor meer informatie.

Reactie plaatsen